16 februari 2015 
in Nieuws
2 min. leestijd

Carnaval boven de rivieren

Gisteren begon in grote delen van Nederland het Carnaval weer. Niet bij ons. Wij wonen ruim boven de rivieren. Nou ja, wij hebben geloof ik wel een carnavalsvereniging en in de buurt schijnen er een aantal dorpen te zijn die het wel vieren, maar zo groots als in het Zuiden van het land is het niet.

Traditie

Toch heb ik vele goede herinneringen aan Carnaval. CarnavalWij gingen naar een katholieke basisschool met een rijke traditie aan Carnaval. Elk jaar op 11 november werd ook op school om 11:11 de nieuwe prins/prinses of beiden gekozen, een paar dansmariekes en de rest van de klas als Raad van 11. En als we dan nog meer kinderen in de klas zaten, dan werd daar een aparte rol voor bedacht. Toen ik in groep 8 zat, waren dat bakkers, want bij ons kwam de prinses uit een enorme taart.

Voorbereidingen

De kostuums van de prins, prinses, dansmariekes en de raad van 11 waren beschikbaar. Verder zorgde je als groep 8 zelf voor alle voorbereidingen.
Wij maakten de medailles. Alle juffen en meesters kregen er 1 en de klas zelf, maar ook de best verklede kinderen van de school.Carnaval_taart
De kostuums van de overige rollen, koksmutsen en verder waren ze wit gekleed. De taart: grote gele plastic vellen waren de basis meen ik me te herinneren, en dan verder versieren… En hij was groot, onze prinses moest er immers uit kunnen “springen”

De dansmariekes moesten hun dansjes oefenen, en met de hele klas verzorgden wij ook nog een optreden geloof ik.

Het feest en dan vakantie

Verder was het feesten op carnavalsmuziek, de deurzakkers waren toen nog heel populair geloof ik. Polonaise en serpentines in de aula. Daarna deden we allerlei spelletjes in de klassen, lekker een dagje geen rekenen en taal. Spelletjes als spijkerpoepen en watjes blazen. Als afsluiting nog een keer de polonaise met zijn allen in de aula.

En echt iedereen was verkleed! Verplicht! Dat resulteerde in kinderen in mooie (gekochte of gehuurde) kostuums, en ook velen in zelfgemaakte kostuums. Ja in de jaren 80 waren er veel moeders van klasgenootjes thuis en met de meeste mooie materialen, werden er werkelijk prachtige kostuums gemaakt.
En daarna vakantie!

Nu laat de vakantie door de vakantiespreiding hier ook nog even op zich wachten. Het zuiden van het land wel, maar wij gaan nog een weekje door op school.

En het mooiste? Mijn oude basisschool viert het carnaval nog steeds. Ik zie de foto’s soms langskomen op Facebook en kan er weer heerlijk van genieten!

Heb jij ook mooie herinneringen aan carnaval?

Reactie plaatsen