24 april 2025 
in Tuin
4 min. leestijd

Onkruid tussen de tegels verwijderen – Milieuvriendelijke tips & gereedschap

De lente is begonnen en dat betekent dat het tijd is om de tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De afgelopen jaren heb ik veel te weinig in de tuin gewerkt, dus vanaf vandaag probeer ik over wat ik doe ook een blog te schrijven. Voor mijn eigen motivatie en voor die van jou, want in de tuin werken is helemaal niet zo moeilijk. Dat dacht ik ooit ook, en belde voor alles mijn moeder, maar inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik er wel wat verstand van heb. En ja ik google ook nog wel eens wat, maar met de planten die ik heb, kan ik na al die jaren wel goed uit de voeten. Vandaag deel ik handige tips en tools om onkruid te verwijderen tussen de tegels van je terras of je straatje. Niet direct de meest inspirerende klus in de tuin, maar wel één die veel terugkomt en je dus maar het beste direct en regelmatig kan aanpakken.

Onkruid tussen de tegels? Zo pak je het aan – milieuvriendelijk en effectief!

Zodra de zon zich weer laat zien in het voorjaar, komt ook het eerste groen tevoorschijn. En helaas betekent dat niet alleen vrolijke bloembollen die van je tuin een mini Keukenhof maken, maar ook onkruid tussen de tegels van je terras of oprit. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier vanaf te komen – zonder dat je meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen hoeft te grijpen.

Dus vandaar dat ik verschillende methodes om onkruid tussen de tegels te verwijderen uitzocht, met nadruk voor de meest milieuvriendelijke aanpak: de onkruidkrabber.

Waarom je onkruid tussen de tegels beter wél kunt verwijderen

Misschien denk je: ach, een beetje groen tussen de stenen, dat hoort erbij. Dat dacht ik eigenlijk ook altijd, tot de stukken onkruid te groot gingen worden en het er slordig uit ging zien. Maar behalve het oog is het dus ook om een andere reden belangrijk om het onkruid te verwijderen. Ik moet mijn oprit eigenlijk helemaal opnieuw leggen. Behalve dat de zware auto zorgt voor verzakkingen, duwt het onkruid ook echt de tegels omhoog. Het kan ook de voegen van je huis aantasten daar waar je straat overgaat in de muur van je huis.


En het groeit dus razendsnel door en voor je het weet, is het geen klein plukje meer, maar een mini-jungle op plaatsen waar je dat niet wil.

De 4 populairste manieren om onkruid te verwijderen

 1. Met de hand – ouderwets, maar effectief Voor kleine oppervlakken is met de hand het onkruid verwijderen nog steeds prima te doen. Je hebt er geen apparaten voor nodig, maar het kost wél wat tijd. En naarmate we toch allemaal een jaartje ouder worden... den aan een goede houding (of een stevige knielmat).

2. Met een elektrische onkruidborstel. Dit is een fijne optie voor wie snel en staand wil werken. De draaiende borstels halen het onkruid tussen de voegen vandaan. Je hebt snel resultaat, maar het is wel erg oppervlakkig. De diepe wortel van bijvoorbeeld een paardenbloem blijft gewoon zitten en groeit dan ook gewoon door.

  3. Met kokend water of azijn – natuurlijk, maar met let op! Kokend water werkt op de bladeren, maar doodt vaak niet de wortel. Wel handig voor snel groeiend woekerend onkruid dat niet direct op de plaats zelf al wortelt.

 Azijn is wel effectief, maar kan schadelijk zijn voor de bodem en omliggende planten én mag officieel niet als onkruidbestrijder gebruikt worden in de tuin. Ik gebruik dit dan ook liever niet.

 4. Met een voegenkrabber – mijn favoriet! De voegenkrabber is een simpel, handmatig gereedschap waarmee je nauwkeurig tussen de voegen schoonmaakt. Je verwijdert niet alleen het zichtbare onkruid, maar ook de wortels – zonder chemicaliën, zonder stroom, zonder schade voor andere planten of insecten. Milieuvriendelijk? Check. Stil? Check. Goedkoop en duurzaam? Dubbelcheck!


Het is alleen wel heel erg zwaar. Ik gebruik nu een onkruidkrabber die vast zit aan zo'n onkruidborstel met een hele lange stok. En dit werkt op zich prima, maar soms wil je toch iets lager bij de grond werken. Of een iets bredere krabber gebruiken, deze is met name puntig en laat wel eens iets staan. Dus welke voegenkrabber kies je?

Er zijn verschillende soorten voegenkrabbers te koop:

  • Met kort handvat – ideaal voor precisiewerk of als je toch op de knieën werkt.
  • Met lang handvat – perfect als je liever staand werkt (je rug zal je dankbaar zijn).
  • Met verwisselbare messen – handig als je veel moet krabben of verschillende voegen hebt.

Bekijk hier mijn favoriete opties op Bol.com:

Voegenkrabber met lange steel – comfortabel staand werken

Compacte voegenkrabber voor precieze klusjes

Of deze die ik nu gebruik. Hoef je alleen nog zelf op een bestaande steel te zetten.

Nu volhouden:

Maak er een routine van: een paar minuten krabben per week houdt je terras het hele seizoen netjes. En als je dit doet op een droge dag, we hebben immers een heerlijk droog voorjaar, dan laat onkruid zich ook het makkelijkst verwijderen. De wortels breken sneller af en heb je minder kans dat ze opnieuw uitlopen.

Onkruid tussen de tegels verwijderen hoeft helemaal geen vervelend klusje te zijn. Met het juiste gereedschap – en een beetje geduld – is het zelfs best rustgevend werk. En het mooiste? Je doet het zonder schade aan je tuin, bodem of insectenleven. En kijk eens hoe gezellig de buurpoes ook even komt kijken.



Let op: dit blog bevat affiliate links.
Als je via een van deze links iets koopt, ontvangen wij daar een kleine commissie over – zonder extra kosten voor jou. Hiermee help je om Mama’s met thee te onderhouden en te blijven vullen met nieuwe tips en inspiratie. Dank je wel voor je steun! 💚

Reactie plaatsen