Een tijdje geleden schreef ik al eens over de voordelen van een groot leeftijdsverschil tussen de kinderen. Behalve voordelen van een groot leeftijdsverschil zijn er ook minder leuke kanten aan een groter leeftijdsverschil tussen de kinderen.
1. Je hebt weer slapeloze nachten
Met stip op nummer 1. Slaapt de oudste inmiddels lekker de hele nacht door, begin je weer opnieuw. Een baby met nachtvoedingen, en daarna de slapeloosheid rondom groeisprongetjes en het krijgen van tandjes. Echt weer even een hele stap terug. En al slaapt je baby al na een paar weken door, daarmee bedoelen ze niet van 9 uur ’s avonds tot half 10 in de ochtend. Maar 12 tot 6 is voor een baby al een hele nacht. Ja even wennen dus…
misschien was het toch fijner om direct in dat ritme door te gaan met baby nummer 2
2. Opnieuw in de luiers
Een mijlpaal. Na ongeveer drie jaar slepen met luiers is er dan eindelijk het verlossende einde. Zindelijk. En ook aan het helpen met billen afvegen komt vanaf het vierde jaar echt een einde. Immers op school doen ze dat ook netjes zelf. En dan begin je weer opnieuw met ellendige poepluiers. Doorgelekte luiers, spuitluiers waarbij je niets anders kan doen, dan kind met kleding en al in het bad uit de vieze ellende pellen, en daarna met de douche voorzichtig af spoelen. Waar waren we ook al weer aan begonnen?
3. Ze spelen niet met hetzelfde speelgoed
De oudste is inmiddels toe aan de kleine blokjes van de lego. Maar de jongste is daar echt nog te klein voor. Die kleine legoblokjes zijn echt nog levensgevaarlijk speelgoed. Dus mag het speelgoed alleen op de eigen kamer, of tijdens slaaptijd van de jongste gebruikt worden. Want juist datgene dat ze niet mogen hebben, is zo interessant, dat ze het gewoon in handen krijgen in een onbewaakt ogenblik.
Andersom werkt het precies hetzelfde. De oudste bepaalt graag hoe er met het speelgoed van de jongste gespeeld wordt. De toet toet auto’s of de Lego Duplo zijn echter niet van haar, en de jongste wil zijn speelgoed terug. Ja inderdaad, dat is ruzie!
4. Opsplitsen bij een dagje uit
Wat de een leuk vindt, is voor het andere kind te kinderachtig of juist te moeilijk. Een pretpark is dus voor papa en mama ook opsplitsen, tot ze beiden oud genoeg zijn. Ook bij de kinderboerderij moet je bij activiteiten opsplitsen. Laatst bij het eieren zoeken, mocht de jongste met 1 begeleider naar binnen, maar had de oudste verderop ook begeleiding nodig. Een goed compromis is het bos of het strand. Daar maakt de leeftijd niet uit. Onze kinderen vermaken zich daar altijd wel.
5. De jongste heeft een extra moeder
Dat kinderen heel goed kunnen na-apen, dat wisten we al. Dat kopiëren is namelijk onderdeel van hun leerproces. Maar soms zou het ook fijn zijn als ze het eens niet deden. Zo is de oudste soms net een mama voor de jongste. Ze weet wel iets te goed wat er wel en niet mag. En in plaats van zelf spelen, voedt ze hem op. Lijkt makkelijk, maar dat opvoeden doe ik liever zelf. Dan kunnen zij lekker samen spelen.
Welke nadelen van een groter leeftijdsverschil ken jij nog meer?
Kim
op 12 May 2015Mama Marijke
op 12 May 2015Nanda
op 12 May 2015Mama Marijke
op 12 May 2015Themommydiaries
op 12 May 2015Mama Marijke
op 12 May 2015Sherilynn
op 12 May 2015Marijke
op 12 May 2015Terugblik 2015 | Mama's met thee
op 31 Dec 2015Felicia
op 21 Feb 2017Marijke
op 21 Feb 2017