Een kopje thee. Voor ons altijd een moment van rust, ontspanning of gewoon een fijn begin van de dag. Maar wist je dat juist dat alledaagse kopje thee ook een verschil kan maken voor het milieu? In deze blog duiken we in de wereld van duurzame thee en geven we je tips om bewustere keuzes te maken – zonder in te leveren op smaak of comfort. En ja, ook wij moeten zelf een heel stuk verduurzamen als het gaat over thee, want stiekem pakken wij ook wel heel vaak de verkeerde thee.
Wat is duurzame thee eigenlijk?
Duurzame thee is meer dan alleen een biologisch label. Het betekent dat er tijdens de teelt, verwerking en verpakking rekening wordt gehouden met mens, milieu en soms ook dierenwelzijn. Belangrijk zijn natuurlijk ook de eerlijke lonen voor theeboeren, geen overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen, en zo min mogelijk afval.
Simpel gezegd: duurzame thee is goed voor jou én voor de wereld om je heen.
Losse thee vs. theezakjes – wat is beter?
Veel theedrinkers, ook wij,  grijpen vaak naar het bekende theezakje. Lekker makkelijk en snel. Maar wist je dat in veel theezakjes plastic verwerkt zit? Het zorgt ervoor dat het zakje stevig blijft, maar het breekt nauwelijks af in de natuur. Bij het composteren laat zo’n zakje dus microplastics achter. Niet bepaald een fijne gedachte. Hoewel de theezakjes de laatste jaren sterk verbetert zijn, en in sommige gevallen ook geen nietjes meer bevatten, zijn ze echt nog niet allemaal plastic vrij.
Losse thee is een duurzaam alternatief. Geen verpakt zakje, minder afval en vaak ook van betere kwaliteit. Je bepaalt zelf de hoeveelheid, het is voordeliger per kopje én je kunt eindeloos combineren met smaken.
Wil je toch het gemak van een theezakje niet missen? Kies dan voor herbruikbare theefilters van katoen, linnen of roestvrij staal. Die gebruik je keer op keer en ze zijn makkelijk schoon te maken.
De verpakking
Ook de buitenkant telt mee. Een prachtig vormgegeven doosje is leuk, maar vaak niet nodig. Kijk naar verpakkingen van gerecycled papier of blik, en vermijd producten met folie of onnodige plastic lagen. Zo is Pickwick nu wel bezig om het plastic om de doosjes te verwijderen, maar de meeste doosjes zijn echt nog omgeven met plastic.
Sommige merken kiezen voor een zero-waste aanpak: thee verpakt in composteerbare zakjes of navulbare potten. Zulke initiatieven verdienen zeker een plekje in je keukenkastje.
Keurmerken
Een aantal keurmerken waar je op kunt letten. Sommige zijn duidelijk zichtbaar. Andere wellicht wat onbekender.
- Fairtrade: garandeert eerlijke handelsvoorwaarden voor boeren.
- EU Biologisch: de bekende groene blaadjes-stempel op verpakkingen betekent dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
- Rainforest Alliance: richt zich op natuurbehoud, biodiversiteit en betere leefomstandigheden voor arbeiders.
Een thee met een of  meerdere van deze keurmerken is meestal een veilige keuze als je voor duurzaam wil kiezen.
Thee van dichtbij?
Hoewel thee van nature groeit in warmere klimaten, zoals India, Sri Lanka of Kenia, zijn er ook steeds meer initiatieven dichter bij huis. Â Bijvoorbeeld van The Dutch Tea Comany. Hier kun je steeds meer soorten thee bestellen, of kopen in verschillende supermarkten.
Daarnaast kun je ook kruiden- en theemengsels zetten met lokaal geteelde ingrediënten, zoals munt, kamille, brandnetel of citroenmelisse uit Nederland of België. Het is niet alleen duurzamer qua transport, maar ook hartstikke leuk om zelf in je tuin of op balkon te kweken.
En laten we eerlijk zijn: er gaat niets boven een kopje verse muntthee uit eigen tuin. Moet je er wel even op letten dat je de munt in een goede pot zet, anders heb je straks nog maar 1 plant in je tuin en dat is munt.
Thee-accessoires: kies voor herbruikbaar
Naast de thee zelf kun je ook bij je accessoires bewuste keuzes maken. Denk aan deze alternatieven:
- Herbruikbare theefilters van biologisch katoen of linnen. Ik wist niet eens dat deze bestonden. Daar moeten wij ons ook echt nog eens in verdiepen. Wij gebruiken nu namelijk ook gewoon papieren filterzakjes.
- Thee-eieren van roestvrij staal of siliconen (let wel: kies BPA-vrije varianten)
- Theepotten en mokken van keramiek of glas
- Bamboe roerstaafjes of gewoon een theelepeltje
Voor onderweg kun je kiezen voor een thermosfles met ingebouwd filter. Zo neem je je losse thee overal mee naartoe zonder afval te produceren.
Bewust genieten
Duurzaamheid draait niet alleen om wat je koopt, maar ook hoe je consumeert. Neem de tijd voor je kopje thee. Zet het bewust, zonder verspilling van water of energie. Kook alleen de hoeveelheid water die je nodig hebt, en gebruik eventueel een waterkoker met temperatuurregeling. Groene thee hoeft bijvoorbeeld niet kokend gezet te worden – dat scheelt energie én voorkomt een bittere smaak.
Zelf zet ik wel altijd wat extra water op, maar gebruik het restantje kokend water om mijn oude leidingen met een beetje soda goed schoon te houden.
En als je restjes hebt? Geef je gebruikte theebladeren een tweede leven. Gebruik ze als compost, meststof voor planten of zelfs als geurverfrisser in de koelkast.
Kleine stappen, groot verschil
Wij zijn niet van plan om helemaal zero-waste te leven. Maar bewust zijn wat we consumeren en hoe we duurzamer kunnen leven met minder afval doen we al jaren.  Dus vervang je reguliere theezakjes door een duurzame variant. Probeer eens losse thee. Of kies een merk met een keurmerk dat bij jouw waarden past. Elk beetje helpt.