27 november 2020 
4 min. leestijd

Wat stinkt het hier toch!?

Heb je dat ook wel eens gehad? Dat er in huis een hele vieze geur hangt. En dat je niet precies weet waar dat vandaan komt? Grote kans dat er ergens in huis een dode muis ligt. Die kunnen stinken…..
Ik kan me nog herinneren van vroeger dat mijn vader het hele huis had afgezocht naar een lijk van een dode muis, maar nooit had gevonden. Tenminste dat is wat ik me herinner.

Vroeger en nu

Vroeger, heel vroeger woonden wij eigenlijk net buiten het dorp. Een doorgaande weg voor ons huis, een weilandje schapen achter ons huis en daarachter allemaal akkerland. Een Walhalla voor muizen al die velden vol met aardappels, suikerbieten en tarwe.
Ik ken dit beeld eigenlijk alleen van foto’s. Want toen ik een jaar of 4 was werden de eerste huizen op deze akkerlanden opgeleverd en ontstond in mijn basisschoolperiode langzaam een hele woonwijk. Alleen het weilandje met de schapen bleef nog wat langer.
Buiten het dorp wonen aan de rand van een muizenwalhalla brengt ook met zich mee dat we regelmatig muizen in huis hadden. Met name in de herfst en de winter gebeurde dit regelmatig. Muizenkeutels, aangevreten eten, met vogelvoer in de woonkamer, moet dat ook een soort feestbuffet zijn geweest. Ik kan me het nog voor de geest halen. Maar zo af en toe liepen ze ook gewoon door het huis heen als het heel rustig in huis was en kon je ze ook zien.

Niet heel muisvriendelijk misschien, maar ze werden ook wel verdelgd met vallen en met gif. Waarbij de gif effectiever is. Maar het nadeel van gif is ook, dat je niet weet waar de muis dood gaat.

Ook nu hebben wij regelmatig muizen in huis. Ook nu wonen we op een ideale locatie aan de rand van het dorp. Met vlak naast ons huis een enorm park, waar het voor veel dieren goed toeven is, ook voor de muizen. Dus de geschiedenis herhaalt zich.

Een muis in huis

Afgelopen jaren hadden wij dan ook regelmatig muizen in huis. In de periode dat wij even geen kat hadden, kon je ze ook ’s avonds op hun gemak door de huiskamer zien scharrelen op zoek naar vergeten kastanjes of andere kruimels. Ook vonden ze een van de lades van de keuken erg gezellig om hun honger te stillen. Hoe ze daar overigens in kwamen vraag ik me nog steeds af. En eruit is nog een spannendere vraag, want ik zie geen enkele mogelijkheid. Daaruit blijkt wel dat ze maar echt hele kleine gaatjes nodig hebben om zich van de ene ruimte naar de andere te verplaatsen.
Overdag zijn ze natuurlijk niet weg, maar liggen ze ergens te slapen. Tussen plafonds, of in de spouwmuur is een geliefde plek. En daar zullen ze dan ook waarschijnlijk wel dood gaan, zodra ze hun buikje volgegeten hebben met gif.

Dode muizen geur verwijderen

Geen muizen meer?

Nu hebben we gelukkig PrinceS weer. Dit najaar heb ik nog geen enkele keer een muis in huis zien lopen. Ze kijken wel uit. PrinceS is namelijk een echte jager. Ze durven niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet tussen de plafonds, achter de plinten en in de spouwmuren zitten. Princes zit regelmatig met zijn neus tegen de plinten van de keuken aan, hij ruikt ze daar toch.

Dode muizen

Nu heb ik helemaal niet zoveel moeite met muizen in huis. Ik vind het over het algemeen best schattige beestjes. Zolang ze maar van mijn eten en spullen afblijven en zindelijk worden. I know, wishful thinking.
Maar zodra ze dood gaan in huis, dan wordt het een ander verhaal.
Ooit wel eens gehad dat het ontzettend stonk in huis? En dat je na het lege van alle vuilnisbakken, het controleren van allerlei plekken waar etenswaar onder gerold kan zijn (met name van toepassing bij kleine kinderen en huisdieren) zoals de bank en de kasten, nog steeds geen idee hebt waarom? Ruik je het aan de ene kant van het huis sterker dan aan de andere kant van het huis? Sterkte!! Grote kans dat er een muis in je spouwmuren of onder de vloer is gestorven en ligt weg te rotten.

Hoe lang duurt het voor een dode muis weg is?

Het goede nieuws is. Het duurt maar zo’n 2 weken voor het lijk van een muis volledig is vergaan en niet meer stinkt. Hoe ik dat weet? Princes nam van de zomer ook wel eens een muis mee naar huis. En die werden niet altijd opgegeten. Meestal verloor hij zijn interesse als de lijkstijfheid bij de muis was ingetreden. Veel muizen verdwenen dan in de groenbak. T heeft er wel eens een willen begraven. En een enkeling vonden we dagen later in wisselende staat van ontbinding nog terug in de tuin. Zo had 1 muis zich verstopt tussen een stapel plankjes. Princes kon er niet goed bij, maar wist wel dat de muis er zat. Je kon zijn angstige gepiep ook niet echt missen. Hij bleef duwen tegen de plankjes om de muis uit zijn schuilplaats te lokken. En dat lukte niet, maar de stapel plankjes stortte wel in. Ik dacht dat de muis ontsnapt was, ik zag hem niet direct liggen tussen de plankjes, maar enkele dagen later, met het opruimen van de plankjes, kwamen we een dode muis tegen in verre staat van ontbinding. Bijna 2 weken later dus, toen ik terugkeek naar de foto’s van PrinceS op muizenjacht.

Furry friend tag

Dode muizen geur verwijderen

Nu was dit buiten geen probleem. We hadden geen last van de geur. Maar in huis is dat wat anders. Dan wil je de dode muizen geur verwijderen. Echt zo’n heel klein beestje kan echt enorm stinken.
Nu kun je 2 weken wachten en hopen dat het beestje dan echt weg is. Maar je kunt natuurlijk ook opzoek naar de muis. Met een beetje geluk, ligt hij achter de plint in de keuken en kun je het lijk verwijderen.
Ligt hij ergens anders, dan zal je wellicht toch de muur moeten slopen, of in de weer moeten gaan met geur verwijderaars.
Veel ventileren om frisse lucht in huis te blijven halen, heeft hier wel gewerkt. Een geurkaarsje om te proberen om de geur te maskeren, of juist een bakje azijn. Dit haalt ook vieze geurtjes weg.
En misschien een hele gekke. De temperatuur flink opstoken. De warmte zorgt ervoor de het lijk sneller vergaat en je dus eerder van de geur af bent.

Ik hoop dat PrinceS de muizen genoeg afschrikt om buiten een plekje te zoeken om rustig te sterven, zodat deze geur ons bespaart blijft.

Heb jij wel eens een dode muis in huis gehad?

NB. Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking. Op social media zijn deze artikelen te herkennen aan #mmtad

Reactie plaatsen