
Hoe zorg je voor een goede nachtrust voor je kleintje?
De tijd van nachtvoedingen, wiegen en slaapliedjes ligt bij ons inmiddels al flink achter ons. Tegenwoordig worden we eerder wakker van een telefoontje om half één ("Mam, kun je me toch even ophalen?") of van de voordeur die opengaat als ze om vier uur ’s nachts thuiskomen na een avond stappen. En ja — ook dan lig je wakker, al is het op een heel andere manier.
Wat blijft, is dat kinderen je nachtrust beïnvloeden. Of ze nu acht weken oud zijn of achttien jaar. Maar als we terugdenken aan die eerste jaren, dan weten we: een goede nachtrust voor je baby maakt echt álles fijner. Voor hem of haar, maar zeker ook voor jou als ouder. Daarom nemen we je in dit blog graag weer even mee terug in de tijd — naar de babytijd — en delen we praktische tips om je kleintje (en jezelf!) te helpen aan betere nachten.
Zorg voor een voorspelbaar bedritueel
Kinderen, hoe klein ook, houden van voorspelbaarheid. Een vast ritueel voor het slapengaan geeft houvast en helpt je kindje om tot rust te komen. Denk aan een badje, pyjama aan, een knuffelmoment of een liedje. Het hoeft allemaal niet lang te duren, als het maar rustig en herkenbaar is. Zo leert je kindje het verschil tussen dag en nacht én dat bedtijd iets fijns is.
Creëer een rustgevende slaapomgeving
De omgeving waarin je kindje slaapt, doet veel met het slaapgedrag. Zorg voor een rustige, donkere kamer waar niet te veel prikkels zijn. Denk aan zachte kleuren, verduisterende gordijnen en een comfortabele temperatuur. Ook een goede inrichting speelt mee. Een fijne, veilige plek waar je baby tot rust komt, draagt bij aan betere nachten.
Zelf zijn we inmiddels bezig om de laatste restanten van de babykamer om te toveren tot een puberkamer. Die met trots geverfde groene muren met bijpassende gordijnen, moeten er toch echt aan geloven — het schijnt dat zwart, donkerblauw of beige ineens veel populairder zijn. En hoewel de meubels allang zijn vervangen, blijft het gek om die babybasis los te laten. Alles heeft z’n tijd…
Ben je nog wél volop in de babyfase? Dan is het extra fijn om te kunnen kiezen uit complete, doordachte inrichtingen. Kijk dan eens bij deze babykamers – ze zijn niet alleen mooi, maar ook handig ingedeeld en helemaal afgestemd op de eerste jaren.
Let op oververmoeidheid
Een veelgemaakte fout – en ik spreek uit ervaring – is dat je baby soms juist slechter slaapt als hij of zij te moe is. Oververmoeidheid zorgt voor meer onrust en kortere slaapjes. Let op de eerste slaapsignalen zoals gapen, in de oogjes wrijven of wegkijken. Wacht niet te lang met naar bed brengen, want een overprikkeld kindje in slaap krijgen is een stuk lastiger.
Daglicht overdag, donkerte ’s nachts
Voor het slaap-waakritme is licht heel belangrijk. Overdag heeft je kindje daglicht nodig om het bioritme goed af te stellen. Zorg dus dat er genoeg natuurlijk licht is in huis en ga, als het even kan, lekker naar buiten. ’s Nachts houd je het juist donker en rustig. Als je ’s nachts voedt of verschoont, gebruik dan alleen een klein nachtlampje en praat zo min mogelijk.
Volg je gevoel
Ten slotte misschien wel de belangrijkste tip: vertrouw op je gevoel. Elk kind is anders. Waar het ene kindje goed slaapt met een inbakerdoek, slaapt het andere liever met een muziekje. Ook lastig als je kindje goed slaapt op de buik en het kan nog niet zelf omrollen, waardoor we vanwege gevaar op verstikking het toch steeds op de rug en zij leggen. Je kan er nu eenmaal niet naast blijven zitten.
En soms is het ook gewoon even doorzetten – met wallen tot op je kin en koffie thee met veel cafeïne als beste vriend. Maar geloof me: het wordt beter. Echt.
Tot slot
Gun jezelf en je kindje de tijd om elkaar te leren kennen. Goede nachten komen vaak met stapjes, en kleine veranderingen kunnen al veel verschil maken. Heb je een mooie, rustgevende babykamer ingericht, dan heb je in elk geval de basis op orde – en dat is een fijne start voor betere nachten.
En geloof me: ooit komt er een moment dat je niet meer wakker wordt van een huilende baby, maar juist wakker ligt tot je volwassen kind weer thuiskomt van het stappen. Waar je nu om 04:00 uur met een flesje in de weer bent, hoor je over een paar jaar sleutels in het nachtslot en fluisterende stemmen in de gang. Andere tijden, zelfde slapeloze nachten — maar dan met glitter op de vloer in plaats van spuugdoekjes.
NB dit artikel is tot stand gekomen dmv een samenwerking. Op social media zie je dat terug door de toevoeging van #mmtad