Kamillethee maken
Thee
Marijke Mulder- de Leur
Thee
07/26/2016
2 min

Zelf Kamillethee maken

07/26/2016
2 min

Een van mijn favoriete smaken thee is kamillethee. Heel lang had ik het niet gedronken, tot ik een doosje cadeau kreeg toen ik voor de laatste keer met verlof ging. Sinds die tijd drink ik het weer regelmatig. Vooral ’s avonds. Vaak is dan de grote pot thee die ik maak leeg en heb ik nog wel trek in 1 kopje. Een perfect moment voor kamillethee. Maar dat doosje is natuurlijk een keer leeg. Dus besloot ik verse kamillethee te maken.

Wat is kamille eigenlijk?

Kamille is dat vrolijke bloempje dat je zomaar langs de weg of in je tuin kunt tegenkomen. Met z’n witte blaadjes en gele hartje ruikt het heerlijk kruidig – een beetje naar zomer in een kopje. En nog handig ook: kamille groeit op veel plekken zonder veel eisen te stellen. Denk aan bermen, braakliggende stukjes grond of de rand van je tuin. Van mei tot en met september staat het in bloei, dus de timing om aan de slag te gaan is perfect.

Kamille plukken – even naar buiten

Je hoeft er niet voor naar een speciaal kruidenveld; een wandelingetje door je eigen buurt kan al genoeg zijn. Let wel even op dat je niet plukt langs een drukke weg of op plekken die bespoten of erger misschien nog, ondergeplast, kunnen zijn. Pluk alleen de bloemhoofdjes — de rest van de plant gebruik je niet voor thee.

Drogen: hoe doe je dat?

Ik hoef denk ik niet bang te zijn dat ik ooit op de brandstapel beland voor hekserij. Ik had namelijk nog geen eens een idee hoe ik de kamille nu het beste kon bewerken tot thee. Immers in een zakje van een of ander merk, ziet het er niet meer uit als een bloempje. Eerlijk is eerlijk, het koppen van die kleine bloemen is even werk. Maar zodra ze geplukt zijn, is drogen verrassend makkelijk: Je kunt ze op een bordje op een warme, droge plek in huis laten liggen (denk: vensterbank). Of, als je net als ik wat minder geduld hebt: de oven op 50 graden, ovendeur op een kier, en een paar uurtjes geduld. Bijkomend voordeel (of nadeel) je hele huis ruikt niet naar Appeltaart maar naar kamille.

  Kamillethee


Zelf kamillethee zetten is net zo eenvoudig. Je doet een eetlepel verse of gedroogde bloemen in een theefilter, giet er kokend water overheen, laat het vijf tot tien minuten trekken en klaar! Gebruik je verse bloemen? Dan heb je er iets meer van nodig. Het resultaat is zacht, bloemig, licht zoet en vooral: rustgevend.

Waarom zelf maken?

Waarom niet gewoon een doosje kopen? Nou, dit is:

  • Veel leuker
  • Duurzaam
  • Budgetvriendelijk
  • En als je het mij vraagt: lekkerder

Bovendien is het een klein rustmoment in je dag — zowel het maken als het drinken.

Drink jij ook wel eens kamillethee? En heb je het wel eens zelf gemaakt? Laat het me weten! ☕🌼

Reacties