De lente brengt niet alleen jonge plantjes en bloemen met zich mee, maar helaas ook… slakken. Nu is het tot nu toe heel droog geweest voor de tuin en hebben we nog weinig slakken gezien. Maar vorig jaar zijn er veel planten verdwenen door slakkenvraat. Vooral na een regenbui lijken ze ineens overal te zitten. Er liepen er echt wel tientallen over het grasveld, op zoek naar sappige blaadjes om te verorberen. En dat is slecht nieuws voor je vers geplante groente, bloemen of net opgekomen zaailingen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om slakken te bestrijden zonder meteen naar chemische middelen te grijpen. Dus dit jaar ga ik maar eens wat actiever aan de slag om ze te bestrijden.
Hoe bestrijd je slakken in de tuin
- Slakkenkorrels – kies voor biologisch.
Een snelle én effectieve manier om slakken te weren is met slakkenkorrels. Maar let goed op welke je kiest! Veel traditionele slakkenkorrels bevatten stoffen die schadelijk zijn voor andere dieren, zoals egels, vogels en huisdieren.
Kies daarom voor biologisch afbreekbare slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat. Deze zijn veilig voor kinderen, huisdieren en het bodemleven, maar werken wél effectief tegen slakken.
Mijn aanrader:
2. Kopertape – een natuurlijke barrière.
Slakken hebben een hekel aan koper. Je kunt kopertape rondom bloempotten, moestuinbakken of plantenbakken plakken. Zodra de slak het koper raakt, krijgt hij een klein schokje – en draait om. Deze methode werkt vooral goed voor potten en verhoogde bakken, en is ideaal als je geen korrels in de buurt van kinderen of dieren wilt gebruiken.
Kopertape aanschaffen?
3. Zorg voor natuurlijke vijanden.
Wist je dat egels, vogels en kikkers dol zijn op slakken? Door je tuin diervriendelijk in te richten, help je de natuurlijke kringloop én houd je het slakkenprobleem onder controle. Dus tegels eruit en meer planten erin, helpt ook mij tegen slakken.
Afbeelding van Gabriela Fink via Pixabay
Tips: Maak een egelvriendelijk hoekje (bijvoorbeeld met een hoop bladeren of een egelhuisje) Plaats een ondiepe waterschaal voor vogels Vermijd kunstmest en pesticiden zodat het bodemleven in balans blijft.
4. Slakken vangen met een val.
Voor wie echt fanatiek aan de slag wil: graaf een schaaltje in met een beetje bier. Slakken worden aangetrokken door de geur, vallen erin en verdrinken. Het klinkt misschien dieronvriendelijk, maar het is wel effectief.
Afbeelding van Jean-Louis SERVAIS via Pixabay
Je kunt ook kiezen voor kant-en-klare slakkenvallen die je kunt hergebruiken, zodat je het op een iets diervriendelijkere manier aanpakt (en niet per ongeluk andere beestjes vangt).
Onzichtbare slakkenval:
5. Dek de grond slim af.
Slakken houden niet van scherpe of droge oppervlakken. Strooi bijvoorbeeld: Cacaodoppen, gebroken eierschalen (vast ook goed voor het kalk gehalte van je grond, of schelpenzand rondom kwetsbare planten. Zo maak je het voor slakken een stuk minder aantrekkelijk.
Tip:
Slakken in de tuin hoeven geen ramp te zijn – zolang je op tijd ingrijpt én kiest voor een methode die bij jouw tuin past. Zelf gebruik ik een combinatie van biologische slakkenkorrels de natuurlijke vijanden. Alleen een egel heb ik al heel lang niet in de tuin gezien, ze lopen wel in de buurt. En PrinceS jaagt gelukkig niet alle vogels weg. Heb jij al slakken gespot in je tuin? Laat in de reacties weten hoe jij ze bestrijdt!
Let op: dit blog bevat affiliate links.
Als je via een van deze links iets koopt, ontvangen wij daar een kleine commissie over – zonder extra kosten voor jou. Hiermee help je om Mama’s met thee te onderhouden en te blijven vullen met nieuwe tips en inspiratie. Dank je wel voor je steun! 💚