21 augustus 2015 
in Nieuws
4 min. leestijd

Sail 2015

Het is je vast niet ontgaan. Afgelopen woensdag startte in Amsterdam de Sail. De eerste editie van Sail was in 1975, en vind 1x in de 5 jaar plaats. Aangezien wij dichtbij Amsterdam wonen, is het voor ons een leuk uitstapje om met de kinderen te doen. De scholen zijn hier dan wel weer begonnen, maar dus misschien was het niet helemaal verantwoord dat ook A pas om half 11 in bed lag. Maar Sail is er maar 1x in de 5 jaar. En die nacht minder slaap halen we met het strenge schoolritme toch wel weer in. Maar waarom moet jij nu ook deze komende dagen echt nog even naar Sail?

Geschiedenis

In mijn inleiding zei ik het al. De eerste editie van Sail was in 1975. 40 jaar geleden. Dat betekent dat Sail nu pas voor de 9e keer plaatsvindt. De eerste editie werd georganiseerd voor het 700 jarig bestaan van Amsterdam. Zo nu weten we dus ook dat Amsterdam nu 740 jaar bestaat. Ik zie al een mooie jubileum editie aankomen hoor over 10 jaar.
Sail draait om de indrukwekkende vloot van Tall Ships, varend erfgoed, moderne schepen, marineschepen en replica’s. Natuurlijk wordt er rondom Sail nog veel meer georganiseerd. Rondom de IJhaven kun je genieten van een dagelijks wisselend programma van culturele – en sportieve activiteiten.Tallships

Zelf mocht ik in 1985 voor de eerste keer getuige zijn van de prachtige schepen die de haven van Amsterdam binnenvoeren. Eerlijk gezegd herinner ik me alleen dat we er geweest zijn, dat ik zeilschepen gezien heb en dat het evenement Sail heette. Ik was net 8, dus deze dingen maakte blijkbaar het meeste indruk.
Vorige keer in 2010 waren we ook van de partij. A kan zich er niets van herinneren, ze was net 3. Dit jaar is zij net zo oud als ik was in 1985, dus hopelijk hebben we bij haar ook een mooie herinnering weten vast te leggen.

Spontaan uitje

Woensdagmiddag 4 uur. Manlief is nog op kantoor en belt. Zullen we naar Sail gaan? Dit spontane is echt zijn deel van onze relatie. Ik denk direct aan het eten dat klaar staat voor vanavond en de kinderen die op tijd naar bed moeten. Maar toch heb ik niet lang nodig om me te laten overtuigen. Sail is prachtig. Dus we gaan.

Een hele belevenis voor de kinderen, want we gaan met de trein. Aangezien we om 17:00 al in de trein zitten, eten we eerst wat op Amsterdam Centraal.
A en manlief kiezen voor een slice pizza. Superstoer vindt A dit. En T en ik genieten van een heerlijke pasta van Julia’s. Daarna lopen we op ons gemak aan de IJzijde het station uit en staan we midden in het Sail geweld.

Sail

Wij kiezen ervoor om richtig de Oranje Oceaan te lopen. De kern van Sail wordt gevormd door de Oranje Oceaan, waarbij de IJhaven met het overgrote merendeel aan Tall Ships, omgedoopt is tot Oranjehaven. Wij komen namelijk ook echt om de boten te bekijken met de kinderen. Daarnaast heb je ook nog de rode Oceaan, het culturele deel in het stadscentrum, de zakelijke blauwe oceaan, de innovatieve en duurzame Groene Oceaan en de hippe Witte Oceaan. Voor meer informatie over de verschillende oceanen en het programma verwijs ik je naar de site van Sail.
Goed wij dus langs de oranje route geslenterd, onderweg keken de kinderen hun ogen uit naar alle grote en kleine boten. Een paar grote boten voeren nog binnen, maar de meeste lagen al in de haven. We konden ze dus goed bekijken en prachtige foto’s maken van bemanning in de touwen, ankers en natuurlijk een piratenvlag. Een impressie in de collage hieronder.Sail

Eten en drinken

Ondanks dat wij 4 van de 400.000 mensen waren die Sail woensdag bezochten, was het wel druk, maar niet te druk. Overal waren eet en drink straten, variërend van standjes met gekoelde dranken, tot kraampjes van bekende merken als Ola en Unox, tot een suikerspinnenkraam, en diverse hippe karretjes, tentjes met speltwraps, biologisch eten en andere mooie initiatieven. Helaas kon ik niet al dat lekkers en moois bekijken en proeven en fotograferen, want we kwamen voor de boten.
Maar ik vond het echt heel goed georganiseerd.

Boten

Wil je alles weten over de boten? Ga dan zeker zelf nog eens kijken op Sail. Je kunt diverse boten de komende dagen ook bezoeken, tussen bepaalde uren, maar ook op de site staat veel informatie over de verschillende schepen. Wij kwamen vooral om de tallships te bewonderen. Deze maken op ons, maar ook op de kinderen het meeste indruk.
Heerlijk slenterde we de kade langs en genoten van het uitzicht, de bedrijvigheid op de schepen, een aantal was nog druk bezig met strijken van de zeilen (tja nu ben ik een leek, dus ik bedoel opruimen, maar misschien zeg ik het wel helemaal verkeerd) en het aanmeren. Van andere schepen kwam een deel van de bemanning al van boord om ook te genieten van de bedrijvigheid in Amsterdam.Met bemanning

Terug naar huis

Nog lang niet uitgekeken, liepen we weer terug naar het station. Nog even een piepklein stukje van de stad meegepakt om aan de voorkant het Centraal Station weer binnen te lopen en de trein naar huis te nemen. Daar lagen de kinderen uiteindelijk om 22:30 uitgeput maar vol indrukken op bed.zonsondergang Sail

Dus heb je nog geen plannen, wil je iets leuks doen van het weekend? Ga naar Sail, een echte aanrader!

Ben jij wel eens op Sail geweest?

Linda
Door

Linda

op 21 Aug 2015

Mooie foto's hoor en die spontane uitjes horen er ook bij! Nooit geweten dat het maar een keer in de vijf jaar was.

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Ja die spontane uitjes zijn dan vaak ook nog het leukst. Vooral omdat je er van te voren zo weinig van verwacht

Vlijtig Liesje
Door

Vlijtig Liesje

op 21 Aug 2015

Ik ben er echt nog nooit geweest moet ik bekennen. Maar het ziet er leuk uit!

Marijke
Door

Marijke

op 31 Aug 2015

Een aanrader kan ik je zeggen. Zet maar vast in je agenda voor over 5 jaar.

Terugblik zomervakantie | MMopvrijdag
Door

Terugblik zomervakantie | MMopvrijdag

op 28 Aug 2015

[…] vakantie hebben gedaan of nog gaan doen in vakantie voor thuisblijvers, bezochten we natuurlijk Sail, was het ook linkshandigendag en was ik blij dat toch ook de school weer […]

After summer tag | MMopvrijdag
Door

After summer tag | MMopvrijdag

op 06 Sep 2015

[…] Eigenlijk was het voor ons al een beetje na de zomervakantie, want A was al naar school. Maar Sail was wel de leukste, want het was spontaan, mooi weer en super […]

Reactie plaatsen