18 april 2020 
in Tags
6 min. leestijd

Laten we thuisblijven tag; een corona update

Bij Merel kwam ik deze tag tegen. Heel lang geleden dat we tags hebben geplaatst, maar deze kan natuurlijk als herinnering aan de periode niet ontbreken. Hij is gemaakt door Caroline van Kaktussen, dus mocht je hem ook willen overnemen, is het fijn als je haar ook even vermeldt. Ik ga niemand taggen, maar mocht je hem nu hier gezien hebben, tag mij dan even, zodat ik wel bij je kan komen lezen natuurlijk ;)

Wat voor werk doe je?

Samen met R hebben we een bedrijf in bedrijfsverzekeringen: Logisch Verzekerd. Daar doe ik van alles en nog wat voor. Daarnaast werk ik als invaljuf op basisscholen, hoewel dat nu even stil ligt. Dus ben ik thuis wat dingen aan het doen voor ons bedrijf als het lukt met de werkende kinderen om mij heen.

Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet?

1 ochtend in de week. Verder zat ik tijdens schooltijden op ons kantoor. Toch fijner als je het mij vraagt. Minder snel afgeleid. Maar die dag thuiswerken, deed ik over het algemeen dan wel meer in een ochtend, want dan word ik niet gestoord door de telefoon, of door R die tegenover mij zit daar.

Heb je een partner die ook thuiswerkt?

Nee hij gaat nog steeds naar kantoor. Een veilige omgeving, reisafstand is erg klein en hij zit daar praktisch alleen. Geen contact met anderen. En dat is beter ook. Nog iemand die geluid maakt in welke vorm dan ook aan de keukentafel is niet bevorderlijk voor mijn concentratie of die van sommige anderen hier. En ik denk dat hij zich ook heel snel irriteert aan de hopsende groep 3er die op deze wijze aan het werk is.

Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt?

Fantastisch..... nou ja. Ik vind het fantastisch dat we dit met zijn allen kunnen realiseren. Dat het nu eindelijk voor veel meer mensen mogelijk wordt om thuis te werken dan voorheen. Mijn oudste kind vindt het heerlijk om thuis met school bezig te zijn. Veel fijner dan in de klas met kinderen die niet mee doen en lopen te klieren, of verplicht naar uitleg te moeten luisteren, terwijl ze de stof al snapt. Nu kun je gewoon doorwerken terwijl die docent de klasgenoten die het wel nodig hebben, kan laten luisteren. Dat is hoe zij het zelf ook invult. En dat gaat haar prima af. Die andere is wat lastiger. Groep 3 is echt zo'n jaar dat je veel juftijd nodig hebt. En laat die van mij nu extra juftijd eigenlijk nodig hebben. Gelukkig is mama dan de juf en accepteert hij dat wel goed. Desondanks hebben we sommige frustraties van school dan nu toch thuis. Toch jammer dat je die dan nu niet gewoon op school kan laten, maar wel fijn dat ik hem nu kan helpen.

Heb je al een thuiswerkblunder? Deel hem!

Nee, geen thuiswerk blunder nog. Nu ben ik wel gewend om thuis te werken, voor T naar school ging, deed ik dat ook altijd, dus stiekem is het ook helemaal niet nieuw om thuis te werken. Misschien helpt dat.

Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in?

Nee, op dit moment niet. a Als je kinderen hebt: hoe combineer je dit met andere verplichtingen? Kinderen eerst. Ik probeer wel van alles te doen als T ook aan het werk is, maar dat is altijd van korte duur voor hij weer hulp nodig heeft. Als hij dan klaar is, dan kom ik pas aan werken toe. Dat betekent wel dat het schoonmaakwerk helemaal op een laag pitje staat, maar dat is mijn hobby toch al niet, dus lekker makkelijk. Hoewel ik me ook weer irriteer aan sommige viezigheid omdat ik thuis zit. Daar zijn dan weekenden voor..... b. Wat is je beste tip voor andere ouders? Neem tijd voor jezelf. Ik mis dat nu echt soms. Mijn me-time vindt veelal alleen 's avonds laat plaats. Maar afgelopen week ging ik toch even wandelen, op 1,5 meter afstand, met mijn vriendin en ik vond het heerlijk om even niet thuis te zijn en even niet mama of partner. Gewoon even alleen IK. Want in huis lukt dat toch minder goed. Of ik moet hen allemaal even het huis uitzetten. Dat is ook een optie om te overwegen. Daarnaast vind ik het zelf fijn om de meeste dagen vast te leggen in foto's op Instagram, maar kan overal, ook gewoon op je computer, met een stukje erbij over hoe we de dag hebben beleefd. De leuke en minder leuke dingen. Voor later, om nog eens terug te lezen en te kijken.

Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan?

Zondag zijn we met elkaar een stukje gaan fietsen. We proberen hierbij drukke plekken te vermijden en te zorgen dat we afstand houden. Dat is nog best lastig op de fietspaden, die zijn smal als je naast een 7 jarige wil blijven fietsen. Jammer dat niet iedereen daar rekening mee houdt door zelf even achter elkaar te gaan fietsen. Maar goed.... dan passen wij ons wel aan. Verder blijven we vooral veel in de tuin. Een BBQ gekocht zodat we lekker veel kunnen BBQ'en met het komende heerlijke weer.

Hoe gaat het verder met je?

Goed! We zijn gezond, en dat is het belangrijkste. Ik merk wel dat ik mijn vrijheid mis. Vrijheid in de zin van, dat we allemaal dingen kunnen doen die we leuk vinden, zodat we niet de hele tijd op elkaars lip zitten. Ik ben gewend dat R best vaak naar de tennis is en dan heb ik heerlijk tijd voor mezelf. En dat mist hij, en dat mis ik. Natuurlijk heb ik ook mindere dagen. Ik wil niet teveel klagen, want dat lost over het algemeen het probleem niet op. Maar ook wij hebben mindere dagen. Dat we het even niet zien zitten. Op werkgebied, met het begeleiden van de kinderen, of gewoon even met onszelf. Zo had ik de dag na het paasweekend ineens ernstig behoefte om alleen te zijn. Even helemaal alleen. Zonder iemand anders. Zo'n moment waarop 5 minuten langer op het toilet even niet genoeg alleen is om op te laden. Ik had behoefte om een paar uur alleen te zijn. Zonder geluid en prikkels van anderen uit mijn gezin, hoe dierbaar ze ook zijn. En hoe graag ik met hen samen ben, ik wilde even alleen opladen. In stilte en rust. Zonder de kans dat er ook maar iemand mama zou roepen, of mij op welke manier dan ook nodig had. Dan kunnen we er daarna weer even tegen.

Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek in het water gevallen?

De tenniscompetitie. Zowel voor R als voor A. Behalve dat R er heel veel werk in heeft zitten omdat hij competitieleider voor onze vereniging is, missen we deze activiteit ook echt wel. En ook de vakantie, met name A was daar heel verdrietig over. Want wat als iedereen nu wel op vakantie ging, maar wij niet, omdat we de vakantie hebben geannuleerd. Het besef dat de grenzen dicht zijn en heus niet zo snel weer opengaan, was bij haar nog niet geland met de laatste Boeing 747 van KLM.

Wat mis je het allerergst nu je binnen zit?

Het alleen zijn. Het echt alleen zijn. Dat mis ik enorm. De hele dag mensen om me heen is doodvermoeiend. Wat vind ik het fijn om af en toe echt helemaal alleen te zijn. Geen geluiden, stilte en niemand die ineens aandacht aan me kan vragen. Ik wist niet dat ik zo gehecht was aan helemaal alleen zijn. Ik laad me dan dus het beste weer op. En dat gebeurt nu dus niet altijd. Zeker niet in de weekenden.

En wat heb je geleerd nu je binnen zit?

Dat ik dit prima kan. Ik heb helemaal niet zo de behoefte om er op uit te trekken. Hoewel ik dat heus wel leuk vind, ik vind het prima om thuis te zijn en niets te doen. Ik denk dat R hier toch verantwoordelijk is en blijft dat wij er regelmatig op uit trekken. Ik kan het prima zonder. Het enige dat ik zelf mis, maar dat doen we al niet zo vaak, omdat het heel duur is, is een bezoekje aan een musical. En we zijn recent nog geweest, dus nee, ik heb geleerd dat ik dus eigenlijk gewoon een huismus ben. Heerlijk!!

Wat doe je nu in je vrije tijd?

Nog steeds lezen. Lang leve de boeken op mijn telefoon, want we kunnen nu ook niet naar de bibliotheek. En spelletjes doen op mijn telefoon. Maar eigenlijk niet heel veel anders dan anders. Alleen minder naar buiten in de weekenden.

Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?

Ik denk dat ik me ga voornemen om het zo te houden. Lekker rustig aan, weinig rennen door de week van hot naar her, via de tennis en de zwemles. Maar ik denk alleen niet dat het gaat werken. Hieronder de vragen nog eens op een rijtje, zodat je ze snel kan overnemen: Wat voor werk doe je? Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet? Heb je een partner die ook thuiswerkt? Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt? Heb je al een thuiswerkblunder? Deel hem! Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in? a Als je kinderen hebt: hoe combineer je dit met andere verplichtingen? b. Wat is je beste tip voor andere ouders? Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan? Hoe gaat het verder met je? Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek in het water gevallen? Wat mis je het allerergst nu je binnen zit? En wat heb je geleerd nu je binnen zit? Wat doe je nu in je vrije tijd? Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?
Reactie plaatsen