Giel en de Geesten

Spannend! Eng! En ja dat is niet overdreven. Dat was de reactie van mijn 7 jarige toen we samen Giel en de Geesten van Tjerk Noordraven lazen. Samen ja, want het boek is geschreven op AVI E4 en dat kan T zelf volgend jaar pas goed lezen. Nu nog wat te hoog gegrepen. Toch was ik wel nieuwsgierig wat hij van het boek zou vinden.

Zelf lezen en voorlezen

T vindt lezen nog steeds niet leuk. En moeilijk. Gelukkig vonden we inmiddels wel heel wat boeken die hij wel leuk vindt om te lezen. Tips kregen we ook van anderen. Zo kregen wel al heel veel leuke boeken voor beginnende lezers en ontdekte T zelf dat de biebboekjes van Lijn 3 ook leuk zijn.
Maar naast dat hij elke dag even zelf moet lezen proberen we toch ook af te wisselen met voorlezen. Meestal is dat echt een voorleesboek zoals de Gorgels, maar deze keer Giel en de Geesten. Ik was benieuwd of hij dit boek ook echt spannend zou vinden.

Giel en de Geesten

Giel en zijn broer Kas lopen over een markt met antieke spullen. Giel ziet een boek, waarin uitgelegd staat hoe je in contact kunt komen met Geesten. Giel zou dolgraag nog een keer in contact komen met zijn opa die nog niet zo lang geleden is overleden. 1x met hem kunnen praten. Hij besluit het boek dan ook mee te nemen en te kijken of hij de geest van opa kan laten komen.
Er verschijnt wel een geest, maar het is niet opa. Wel iemand met dezelfde naam als opa. Alleen deze geest blijkt niet zo vriendelijk te zijn. De Vik van Beek die uit de spiegel komt blijkt een dief te zijn. En hij krijgt het voor elkaar om Giel en Kas een heel duur masker te laten stelen, want alle pogingen om de geest terug te sturen of te negeren worden door de geest doorzien en tegen gehouden.
Zal het Giel en Kas uiteindelijk lukken om de geest terug te sturen naar waar hij hoort?

Wat vonden wij van het boek?

Laat ik vandaag maar 2 meningen geven. Mijn mening en die van T.
Ik vond het boek geweldig. Echt heel spannend, en toch ook realistisch en van deze tijd. De aansprekende illustraties van Laury Tinnemans helpen daar ook echt bij. Terwijl ik zelf eigenlijk niet zo van plaatjes in boeken hou, ik vorm liever mijn eigen beeld, zijn deze zeer passend en passen goed bij het beeld dat ik zelf in hoofd gecreëerd zou hebben. En zelfs ik vond het boek spannend op sommige momenten. Dus een goed geschreven boek.
T vond het boek echt spannend en eng. Hij kroop regelmatig weg op de spannende momenten. Wat betreft leeftijd zit hij net even voor de doelgroep voor wie het boek is geschreven. Veel kinderen die Avi E4 lezen zijn 8 of bijna 8 eind groep 4. T is van februari en dus nog wel wat aan de jonge kant. Toch sprak het boek hem wel echt aan. Maar het was wel een beetje aan de spannende kant. Nu is hij ook wel weinig gewend, en vindt hij veel dingen spannend. Dus je moet hier gewoon naar je eigen kind kijken, wat hij/zij aan kan.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5]
Titel: Giel en de Geesten, de geest van de meesterdief,
Auteur: Tjerk Noordraven,
Uitgeverij: Kluitman,
Prijs: € 9,99,
Aantal pagina’s: 69,
ISBN 978 90 206 773 17

Direct kopen?

Direct kopen, kan via deze link: