Wormen bij de kat en bij de mens

"Mam, ik denk dat PrinceS wormen heeft. Er zat weer iets wits bij zijn kont en toen ik keek, toen zag ik dat het een soort wormpje was. Dus ik heb het even opgezocht op google. En ik denk dat het een lintworm is...."

Dit kreeg ik op een dag toen ik aan het werk was.  Toen ik 's avonds thuis kwam kon ik er natuurlijk niets meer van zien. Gelukkig lopen ze niet met 10 tallen gelijk daar rond dat gebied. Maar duidelijk was in elk geval wel, dat er even een wormenkuur aan te pas moest komen.


Wormenbesmetting

Met huisdieren weet je dat er ook wel eens wat andere ongewenste gasten meekomen. Zo had PrinceS toen hij een kitten was ook een kolonie aan vlooien. En die waren erg blij met hem.  Dus nadat we ze allemaal gedood hadden, krijgt hij regelmatig even een pipetje in zijn nek met druppels tegen vlooien. En die beschermen ook tegen wormen. Want larven van een vlo eten ook wormeneitjes. En op deze manier kan de kat ze ook binnenkrijgen. Dit betreft dan voornamelijk de lintworm. Dus geen vlooien, is geen larven, is geen wormeneitjes, is geen wormen. 

Afbeelding van Brigitte is happy ... about coffee time :)) via Pixabay

Daarnaast kan de kat het ook van buiten meenemen. Als er eitjes in de ontlasting van een ander dier zitten, dan kan de ontlasting al weg zijn, maar de eitjes nog overleven. En zo met je huisdier mee komen. Maar dat geldt ook voor onder je eigen schoenen. Ook hier kunnen wormeneitjes aan blijven hangen en neem je zo mee je huis in. Een wormenbesmetting is dus nog best lastig te voorkomen.

Soorten wormen

Een kat kan verschillende soorten wormen hebben. 

Rondwormen:

Spoelwormen zijn de vaakst voorkomende wormen bij katten. Ze kunnen al via de moedermelk worden overgedragen. Onder de spoelwormen vallen mijnwormen, spoelwormen en zweepwormen.

Platwormen:

Een lintworm valt onder de platwormen. Lintwormen bestaan uit meerdere stukken. En je kan er kleine stukjes van verliezen.

Hart- en longwormen:

Hartwormen leven in het hart van de kat. En richten daar schade aan. Ze verstoppen de vaten. Ze worden overgedragen door insecten.

Longwormen leven dus inderdaad, je verwacht het al, diep in de longen van de kat. Je herkent ze doordat de kat moet hoesten en een loopneus heeft. Ze worden hier ook wel overgedragen door slakken.

Behandeling

Wormen moeten behandeld worden. De wormen zijn immers parasieten en voeden zich met het voedsel van de kat, waardoor de kat zelf voedingstoffen tekort krijgt. 

Ook kan een wormen besmetting overgaan op de mens. Ook wij kunnen de eitjes van wormen ongemerkt naar binnen krijgen. Met dezelfde gevolgen van dien. 

Als de kat wormen heeft is een goede hygiëne van zijn mensen dus onmisbaar. Ook om herbesmetting te voorkomen. Sommige eitjes kunnen namelijk lang overleven.

Voor de kat zelf zijn er bij de dierenarts en goede dierenwinkel verschillende producten te verkrijgen. Voor PrinceS hebben we Milbemax ontwormingstabletten voor de kat. Deze pakken verschillende soorten wormen infecties aan. Dus mocht het nu toch geen lintworm zijn die we bij PrinceS hebben aangetroffen, dan behandelen we alsnog de andere wormensoort.

Besmetting bij de mens

Mocht je nu zelf toch besmet zijn geraakt met wormen. Dan is een ritje lang de apotheek of de huisarts wel even handig. Ook mensen kunnen heel veel last hebben van wormen. Het kriebelt. Denk maar eens terug aan toen de kinderen klein waren, of misschien jijzelf. De zandbak is zo'n heerlijke plek waar je ze kan oplopen namelijk. Er zijn genoeg katten die daar hun behoefte doen. Die wordt er dan uitgeschept, maar de eitjes blijven achter. En de kleine kinderen stoppen hun zanderige handen in hun mond. We hebben we ongetwijfeld allemaal mee te maken gehad. En ook hier was het met een tabletje zo opgelost. 


Heb jij wel eens last gehad van een wormenbesmetting?