Sudoko en tangram met lego

Sudoku’s ze blijven leuk en altijd of net te makkelijk, of net te lastig dat je er niet uitkomt. Maar het blijft een leuk tijdverdrijf. Ergens ligt vast nog wel een niet voltooid puzzelboekje uit de tijd voor de smartphone, dat ik gebruikte in de trein naar mijn werk.

Sudoku

Ook in puzzelboekjes en schoolwerk van de kinderen wordt er regelmatig gebruikt gemaakt van het principe van de Sudoku. Voor de allerjongste is dat vaak met plaatjes. En aangepaste formaat, alleen met de cijfers 1,2,3. En ik heb ze ook wel met letters voorbij zien komen. Het maakt niet uit, het principe blijft hetzelfde.

Elke rij, elke kolom en elk vak mag maar 1x alle cijfers, letters, kleur of plaatje bevatten. Het aantal vakjes dat al is ingevuld is van belang voor de moeilijkheidsgraad.
Hoe minder vakjes er zijn ingevuld hoe moeilijker de puzzel.

Hubelino Sudoku

Toen we de knikkerbaan van Hubelino ontvingen, kregen we een doos Hubelino Sudoku. Als je Hubelino inmiddels kent, dan weet je dat het er uit ziet als Lego/Duplo. Maar met deze Lego kun je dus Sudoku spelen.


Je krijgt een grondplaat waar 16 blokjes van 4 bij 4 op passen. Dus je maakt een simpele Sudoku. De blokjes zijn aan de bovenkant gekleurd in rood, blauw, geel en groen. En er zijn 2 soorten blokjes. De groene blokjes en de witte blokjes. En een boekje met opdrachten en oplossingen.
De opdrachten bevatten de start opstelling van de Sudoku. Deze bouw je met de groene blokjes. Op de grondplaat is echter geen verdeling in vakken aangegeven. En ik merkte dat T dat met de moeilijkere opdrachten even lastig vond. Tot ik hem vertelde dat het vier vakken zijn.

Vervolgens vul je met de witte blokjes de puzzel in. Als je het principe van de sudoku niet kent, is het even zoeken naar de bedoeling van het spel. Maar T had het zo door. Er zijn opdrachten op 3 verschillende niveaus.

Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. En gezien het niveau van de puzzels is dat ook prima te doen. T maakt met zijn 7 jaar al op zijn gemak de moeilijkste opdrachten en zal hier dan ook snel op uitgekeken zijn. Maar voor jongere kinderen is het een leuk alternatief op een smartgame. Zeker als ze dol zijn op Lego/Duplo. En door het gebruik van de felle primaire kleuren, ziet het spel er ook nog eens heel aantrekkelijk uit.

Hubelino Tangram

Een grotere uitdaging is het tangram spel van Hubelino. Dat klopt ook wel, dit spel heeft als leeftijdsaanduiding vanaf 6 jaar staan. Dus je mag verwachten dat dit iets ingewikkelder is. Toch denk ik dat ook kinderen uit groep 1 of 2 dit wel kunnen. Op school werken zij ook regelmatig met tangram als materiaal. Het blijven ook gewoon leuke puzzels. En de eerste opdrachten uit het boekje geven nog precies aan hoe de figuren opgebouwd moeten worden. Je kunt dus de juiste blokjes zo bij elkaar zoeken. Hoef je ze alleen nog maar op de juiste plek op de grondplaat te zetten.

De moeilijkere opdrachten bestaan uit een volledig zwart figuur en zijn dus lastiger. In totaal staan er 16 verschillende opdrachten in. 8 makkelijkere en 8 moeilijkere.
Een voordeel van de Hubelino versie van Tangram vind ik, dat de blokjes niet uit elkaar schuiven tijdens het maken, aangezien je ze net als andere legoblokjes op de grondplaat vast zit. Niets is zo vervelend als je denkt de puzzel bijna opgelost te hebben en dan…. stoot iemand hem stuk……

Daarnaast denk ik dat je naast de opdrachten zelf ook heel creatief aan de gang kunt gaan, met het maken van eigen figuren met de tangram blokjes. Perfect speelgoed dus.
Het doet mij denken aan de uren die we vroeger thuis ook in de weer waren met Tangram. En maar blijven proberen om met al die verschillende figuren een vierkant te maken. Ik heb er heel wat uren mee zitten spelen, tenminste in mijn herinnering. Maar ik was ook altijd blij dat er een antwoordenboekje bij hoorde. Wat zijn sommige puzzels toch lastig. Het vierkant is me echt bij gebleven. En de kat vond ik het leukste om te maken. Deze versie heeft wel meer verschillende vormpjes en hele andere opdrachten. Maar de basis van het spel blijft hetzelfde.

De spellen van Hubelino zijn wat mij betreft een goede aanvulling op de verschillende smartgames die wij al in huis hebben. Aantrekkelijk en duurzaam speelgoed, dat ook nog eens de fijne motoriek, en het logisch denken stimuleert.

Speelde jij ook altijd tangram vroeger?