DY: Slijm maken
Oké als ik iets vies vindt, dan is het slijm. Ik kan me ook niet herinneren dat ik hier vroeger graag mee speelde op school en thuis. Wel met smurfensnot, maar dat zat altijd veilig in een plastic zakje, of twee, of drie al naar gelang het ging lekken en je het nog niet wilde weggooien. Ik ben ook niet zo dol op kleien en al die andere activiteiten waar je vieze handen van krijg. Gruwelijk als we vingerverf moesten gebruiken. Brrr.
Putty
Dus ik had het project slijm vermeden en was stiekem blij dat hier eerst de putty, een soort klei-achtig materiaal, dat je gewoon in een leuk blikje in de winkel kunt kopen populair was. Iedereen in de klas van A had het. En dus liepen ze er hier ook thuis mee. Heerlijk! Ondanks dat ik ook de putty niet echt fijn vind om aan te voelen, was ik hier wel blij mee in plaats van slijm.
Onderschatting
Ik had natuurlijk alleen de kracht van youtube en de influencer onderschat. A keek natuurlijk al weken ter voorbereiding allerlei vlogs om zelf slijm te maken. En het was dus een kwestie van tijd dat ze het ook zelf wilde maken. Zij heeft namelijk totaal geen moeite met vieze handen, of dat slijm gewoon vies voelt. Dus lesje voor mama, onderschat de kracht van social media niet….
Slijm maken
A wilde dus graag zelf slijm maken. Voor ze aan de slag kon, moesten er nog een aantal dingen gehaald worden. Scheerschuim, goede lijm, lenzenvloeistof en kleurstof.
Nu had ik wel gehoopt dat het hele circus van slijm maken aan ons voorbij zou gaan, maar ik had mezelf wel al ingelezen. En ik vond het eigenlijk wel zonde van het geld om lenzenvloeistof te kopen als je alleen een beetje gebruikt voor slijm. Hier heeft niemand lenzen, dus wat doe je dan met de rest van zo’n fles.
Gelukkig las ik op Mamaliefde verschillende recepten waaronder slijm zonder lenzenvloeistof. Vloeibaar wasmiddel doet precies hetzelfde. Mooi, want dat hebben we standaard in huis.
Met de opdracht om nog even een goed boodschappenlijstje te maken, ging A nog even diverse sites af opzoek naar het beste recept en hoe ze aan de slag moest.
Voor de spullen moesten we wel diverse winkels af. Her en der zijn het scheerschuim en de lijm uitverkocht. Heel het dorp, ehh waarschijnlijk land maakt zelf slijm.
Slijm
En dan is het weer wel heel fijn dat ze al wat ouder is. Ik hoef eigenlijk niet meer te helpen. En dat is in dit geval dus helemaal niet erg. Verre van zelf.
Kon ik mijn rol beperken tot het maken van foto’s.
Eerst natuurlijk de lijm in de kom, dan een mooie dot scheerschuim erbij en roeren maar.
Tot het een mooie massieve maar fluffy massa aan het worden is. Een beetje wasmiddel erbij, en weer roeren. Of wat ze hier eigenlijk leuker vonden, was het het beginnen met kneden. Lekker met je handen. En af en toe nog een beetje extra wasmiddel toevoegen tot het niet meer plakkerig is.
Als laatste nog even bepalen welke kleur de slijm mag krijgen. T wilde een blauwe variant en A heeft inmiddels een gele, een roze en een paarse gemaakt. De voedingskleurstof gaat dus lekker hard 😉
Slijm bewaren
Hoe lang kunnen ze het gemaakte slijm nu bewaren vroeg ik me af. Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. In elk geval moet je het goed afgesloten bewaren. Behalve als je er mee speelt natuurlijk. De eerste twee slijmen van A hebben het ongeveer 2 weken volgehouden. Daarna begonnen ze toch uit te drogen. Die van T houdt het al iets langer vol. Maar hij pakt het dan ook minder vaak uit het bakje. Gelukkig voor mama gaat deze rage daarna hopelijk weer voorbij.
Hebben jullie ook al slijm gemaakt?