Binnenspelen met zand

Peuters horen te spelen met hun handen. En te ervaren. En niet de hele tijd achter een scherm te zitten. In de zomer is dat geen probleem, dan zijn we lekker buiten, spelen in het gras, of met zand. In de winter lukt dit helaas niet altijd. Mijn kinderen hebben namelijk de pech dat ze een mama hebben die in de winter niet van buitenspelen houdt. Veel te koud, te nat of… Uren wandelen vind deze mama lekker, maar koukleumen in een speeltuin niet. We zijn wel genoeg buiten, maar niet aan het spelen. Gelukkig is er voor deze mama tegenwoordig ook genoeg speelgoed om binnen mee te spelen, zonder beeldscherm, en waar je heerlijk mee met je handen kan spelen. Een van die dingen is binnenspeelzand.

Binnenspeelzand

Binnenspeelzand zegt het al. Zand om binnen mee te spelen. Magisch Zand, Kinetisch zand, super zand. Allemaal vormen van binnenspeelzand. Het is zand, maar het heeft ook andere eigenschappen, waardoor het perfect geschikt is om binnen mee te spelen. Immers een strand creëren in mijn woonkamer vind ik namelijk niet zo ideaal. Linda van Mamaliefde testte heel veel soorten binnenspeelzand uit. En op basis daarvan kon Sinterklaas hier ook een goede keuze maken.

Magisch Zand Action

Fan van de Action waren we hier al lang. En dus werd het tijd om het Magische zand van de Action maar eens te testen. T kreeg het van Sinterklaas. Een mooie grote verpakking, met 4 kleuren zand en een heleboel mooie wereldwonderen om mee te bouwen.


Maar T kreeg heel veel van Sinterklaas, dus het zand moest nog even wachten. Perfect geschikt voor een donkere woensdagmiddag in januari waarbij de kinderen het liefst direct naar een beeldscherm kijken, besloot mama het zand maar eens te voorschijn te halen.
A van 8 was ook nieuwsgierig en wilde graag meedoen.

Ontdekken

Allebei kozen ze dus een kleur zand uit. Blauw en paars waren de favoriete kleuren. T had een beetje vochtige klamme handen en vond de eerste aanraking met het zand maar niets. Het plakte aan zijn handen en hij wilde het direct afvegen aan zijn kleding.
Na het zand even gekneed te hebben, was het mooi zacht en wilde hij er wel mee spelen. Hij vond het prachtig om de bijgeleverde vormen te vullen met zand en te proberen er mooie torens van te bouwen. Dat ging ook prima. Hij was ook zeer tevreden met een zakje zand van 250 gram. Hij kon er  een geruime tijd mee spelen. Het is wel handig om het op een dienblad of in een bak met randen te doen. Want op de placemat was voor hem nog best lastig om het bij elkaar te houden. Toen ik het later voor hem in de plastic bak van de verpakking deed, was het makkelijker.

Grotere kinderen

Zoals gezegd speelde ook A mee met het zand. Zij was op 1 zakje van 250 gram snel uitgekeken. Een vormpje vullen was bij haar zo gebeurd. En nog een en nog een. En het zand is op. Zij wilde ook graag zoals op de doos 2 kleurige gebouwen maken. Op zich een prima idee, maar omdat het toch het cadeau van T was, hebben we dat niet gedaan. Maar met meer zand en het zand door elkaar had zij er ook veel langer mee kunnen spelen. Het lukte haar vanzelf sprekend ook beter om de vormen goed te vullen en de wereldwonderen echt neer te zetten. De vormen zijn soms wat lastig omdat ze niet ondersteboven blijven staan en kleine torentjes hebben die ook goed gevuld en aangedrukt moeten worden. Dat lukt T nog niet helemaal.

Geschikt voor iedereen

Het zand is fijn, plakt goed, ruimt makkelijk (ook omdat het dus goed aan elkaar plakt is het makkelijk bij elkaar te vegen. In een plastic zakje bewaren wij de kleuren apart. Zo hebben we lang plezier van cadeau, want het droogt ook niet uit. Voor grotere kinderen heb je wel meer zand nodig dan 250 gram om ze langere tijd te vermaken. Dus dat betekent groter inslaan. Verder heel geschikt speelgoed voor iedereen en garant voor vele uren speelplezier in huis.

Spelen jullie ook met zand in huis?