Lezen net als op school

Oh wat is het eigenlijk balen dat de bibliotheken nu ook gesloten zijn. Er zijn wel online alternatieven van de bibliotheek en ook school levert wel boeken aan. Maar zelf boeken uitzoeken en dan hopen dat het boek van lijn 3 er ook is, dat was toch ook wel erg leuk. Zeker bij T die lezen van zichzelf niet leuk vindt, helpt het enorm als die boeken aansluiten. bij wat hij leuk vindt.

Lijn 3

Bij T op school gebruiken ze sinds een paar jaar de Methode Lijn 3. Een methode waarbij je leert lezen, na een half jaar een letterfeest viert en die gelijk als Wereld oriëntatie dient. Leuke thema’s en de boeken zien er ook allemaal leuk en gezellig uit. We hebben ze tegenwoordig thuis, dankzij de het COVID-19 virus. Een leesboek, werkboek en het rijtjes boek voor de nodige leesmeters die ze moeten maken. Ook de software wordt nu veelvuldig ingezet nu we thuis het werk maken. Hierin doen ze nu spelling, woordenschat en ook lezen. Het leesboek en het rijtjes boek zijn hierin ook te vinden. T vindt dat heel leuk om te doen, gelukkig maar. Scheelt mij weer motiveren om zijn werk te doen. En met lezen is er direct ook gelezen ondersteuning, in verschillende tempo’s. Dat vindt T ook heel fijn. Hij weet dan ook dat hij het goed doet. Soms moet ik hem wel even aansporen dan om weer even actief mee te lezen, maar dan probeert hij weer sneller te blijven dan de computer. En goed!! Nou ja in elk geval beter dan in het gewone leesboek. En dat is fijn voor zijn succes ervaring.

Zelf lezen

Wat niet verandert is, is dat hij niet uit zichzelf een leesboek pakt als het niet hoeft, of een keer extra leest. Ziet hij dat de computer hetzelfde is als in zijn leesboek, dan haakt hij af. “Dat heb ik al gedaan! Dus dan hoeft het niet.” Terwijl je in mijn ogen nooit te weinig kan lezen. Zeker in groep 3 is herhaling ook gewoon belangrijk voor het technisch lezen. Natuurlijk oefenen we nu thuis het schoolwerk al, en zal ik hem niet vragen om ’s middags op de bank ook nog een boek te lezen. Dat gaat normaal al niet werken, laat staan nu. Maar ons avondritueel houden we er gewoon in.
Al vanaf heel klein lezen we ’s avonds op de rand van het bed voor, of nu hij ook zelf kan lezen, lezen we samen een boek. En dat kan verschillen van een Bobo, vindt hij nog steeds leuk, als is de uitdaging van de puzzels daar natuurlijk wel vanaf. Of we lezen voor, zo lazen we laatst de Gorgels. Of we lezen een boek op zijn leesniveau. Omdat mijn voorraad boeken niet uitputtend is, gaan we hier normaal ook naar de bieb.

Lijn 3 Biebboekjes

De leesmethode lijn 3 heeft ook boekjes die in de bibliotheek te vinden zijn. De Biebboekjes. Het zijn losse verhalen, die aansluiten bij het thema dat ze op dat moment op school aan het doen zijn. Met dezelfde soort woorden en moeilijkheid. Helaas is de voorraad in de bibliotheek wat beperkt. Iedereen werkt natuurlijk op dezelfde tijd aan hetzelfde thema en je moet, tenzij je boeken reserveert, geluk hebben dat er net een boek bij het juiste thema voorradig is. Van de thema’s die geweest zijn en nog moeten komen staan er meestal wel voldoende boekjes natuurlijk. Dus we nemen ook wel eens een thema lager mee. Tijs vindt het fijn om de boekjes die passen bij het thema van school te lezen, dus ’s avonds pakt hij deze met plezier.

 

Helaas is de bibliotheek nu gesloten, dus kunnen we geen bijpassende Biebboekjes meer halen. Maar de juf heeft uit de schoolbieb wel een paar andere boekjes meegegeven, zodat we toch lekker kunnen blijven lezen. Want boeken herlezen, dat vinden wij allebei niet zo leuk.

Lezen jullie ook graag boeken die passen bij de leesmethode?