Herbruikbare rietjes

De afvalberg, of met name het gebruik van plastic is ons natuurlijk al jaren een doorn in het oog. Toch gebruiken, we naast verpakkingsmateriaal, dat we natuurlijk scheiden, eigenlijk nog steeds te veel plastic. Nu hebben we laatst al een aantal plastic flessen uit de badkamer weten te verwijderen met Paper&Boo en heeft bijna iedereen een herbruikbare waterfles. Maar voor rietjes had ik nog geen goede vervanging gevonden.

Plastic rietjes

Plastic rietjes waren de afgelopen jaren, zolang ik weet eigenlijk, heel normaal. Af en toe hadden we wel van die herbruikbare rietjes thuis, in gekke vormen met name. Maar ondanks afwassen en goed laten drogen waren die in verloop van tijd toch vies, gooiden we ze weg en namen we toch weer gewone plastic rietjes.
Met name in de zomer en nu de kinderen met een slotjesbeugel lopen, worden er meer rietjes gebruikt, als er dan toch een keer frisdrank gedronken wordt, wat eigenlijk door onze orthodontist wordt afgeraden natuurlijk.

Papieren rietjes

Gelukkig zie je steeds meer de plastic rietjes uit het straatbeeld verdwijnen. Ook in de horeca worden we regelmatig op een alternatief getrakteerd. Nu vinden we de alternatieven niet altijd even fijn. Zo krijg je buitenshuis vaak papieren rietjes en met cola, drinken die niet heel prettig. De cola spuit soms gewoon naar buiten. En ze worden snel zacht als je ze wat langer in je drankje laat zitten. Toch is het een beter alternatief dan plastic en beter dan herbruikbaar in dit geval.

Bamboo rietjes

Thuis kiezen we liever wel voor herbruikbaar en afwasbaar. En daar heb je verschillende soorten in.
Hanneke heeft thuis bamboo rietjes. Met een speciaal borsteltje maak je die na gebruik goed schoon van binnen. Bamboo is een goed alternatief, dat je veel ziet, niet alleen bij rietjes. Het nadeel vind ik dan wel het schoonmaken. Het komt dan vrijwel altijd op mij neer. De anderen laten het gewoon liggen op het aanrecht, alsof het zichzelf wel oplost. Lijkt een beetje op allerlei plastic bekers die niet in de afwasmachine mogen om verschillende redenen. Reden om verder te kijken.

SqueakyCleanStraw™ rietjes van Hip

Rietjes die wel aan mijn eis voldoen wat betreft duurzaamheid en het kunnen schoonmaken zijn de SqueakyCleanStraw™ rietjes van Hip. Zij zijn gemaakt van voedselveilig platina siliconen, hittebestendig en mogen dus in de vaatwasser. Voor mijn irritatie level over rondslingerende rietjes die niet schoongemaakt zijn, een heel belangrijk iets. Nu nog zorgen dat iedereen ze ook weet op te ruimen bij het uitruimen van de vaatwasser.


Wat deze rietjes zo fijn maakt? Ze zijn zacht, buigzaam en als je ze wil schoonmaken dan maak je het rietje open en stop je ze zo in de vaatwasser. Als je ze weer wilt gebruiken, dan duw je de zijkanten zo tegen elkaar en het rietje sluit zich vanzelf. En is 100% lekvrij. Zelfs als de kinderen ze even snel in elkaar drukken kan dit niet mis gaan.


De kinderen zijn ook erg tevreden over het drinkcomfort dat de rietjes bieden. Ze zijn wat dikker dan een “gewoon” plastic rietjes en dat is even wennen.
Het enige dat je niet moet doen, en waar ik zelf nog wel de neiging toe heb, is bijten op een rietje. Bij een plastic rietje kan dat geen kwaad, aangezien je hem weggooit, maar bij een herbruikbaar rietje zijn de tandafdrukken toch net even iets minder.

Nooit meer anders

Nu we deze rietjes hebben geprobeerd willen we hier thuis geen andere rietjes meer.

Deze rietjes zijn wat ons betreft op alle fronten de beste herbruikbare rietjes die je kunt krijgen. Zacht, buigzaam, schoon en ze drinken fijn.

Daarnaast is Hip ook nog eens een heel duurzaam bedrijf. Ze zorgen voor een duurzame productie en steunt verschillende milieu-initiatieven en goede doelen. Zo zorgt elke aankoop voor 2 dagen schoon drinkwater voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Hip past dus niet alleen bij je levensstijl; het ook nog eens goed voor je geweten.

Welke rietjes gebruiken jullie het liefst?

NB Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking en bevat affiliate links.