Floop een bijzonder herinnering aan de muur

Het is juni 2019. A wil heel graag nog haar verjaardag vieren met haar vriendinnen en een goede vriend van de basisschool. Het is de laatste keer. Op dat moment denken we nog dat het de laatste keer is op deze manier. Niet wetend dat we bijna een jaar later in een intelligente lockdown zitten en het normaal van vroeger niet meer het normaal van nu is. Niet wetend dat we kijken naar beelden en foto’s van vroeger, waarbij we op minimale afstand van elkaar zaten, liepen of ….. en we dit dus gek vinden. Want HOUD AFSTAND!
Hoe ze dit jaar haar verjaardag kan vieren met vrienden en vriendinnen weten we dan ook nu nog even niet.

Fotoshoot

Naast een hightea bij het Kattencafe wilde A graag een fotoshoot met haar vriendinnen. Een mooie herinnering voor later. Dus op de uitnodiging kwam te staan dat ze allemaal een extra setje kleding moesten meenemen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze steeds in hetzelfde op de foto staan.
Met elke vriendin en met haar beste vriend maakten we dus foto’s apart. En natuurlijk ook een aantal foto’s waar ze met zijn allen op staan. A had thuis al een lijst waar alle foto’s inpassen. Het was dus een kwestie van uitzoeken.

Toch is het dan niet compleet. Een mooie uitvergroting mag eigenlijk niet ontbreken. Maar zoals wel vaker, het uitzoeken van een goede foto kwam er niet van. En deze taak bleef liggen….

Floop Photography

Maar toen mochten we kennis maken met Floop Photography. Zij hebben een algoritme ontwikkelt om foto’s 3D te maken en te printen. Zo ontstaan er prints met realistische diepte. Daar was ik wel nieuwsgierig naar. En het leuke is we mochten het dus ook nog uitproberen.
We waren op zoek naar een foto die hiervoor geschikt is. Niet elke foto is even geschikt om het mooiste resultaat te bereiken. Van Floop kregen we het advies om een foto uit te zoeken waar iets op de voorgrond en achtergrond gebeurd, of waar diepte inzit. Je kan ook kiezen voor een foto waar de focus is gebruikt Deze worden extra speciaal met hun druktechniek. Met dat in gedachten, scrolde ik door de zo’n 10.000 foto’s op mijn telefoon om een selectie te maken.

Na kort overleg met Martijn van Floop Photography bleek dat we de juiste stijl van foto’s hiermee te pakken hadden. Nu moesten we alleen zelf nog kiezen welke foto het zou worden. Zo’n 3D foto is een nieuw concept, dus voor het beste resultaat wilden toch even overleggen. Zou zonde zijn als we een verkeerde keuze maakten.
Met de fotoshoot van vorig jaar in het hoofd, en omdat deze foto al tot de selectie behoorde, maakte dat de uiteindelijke keuze heel makkelijk. Het werd de foto van A met haar vrienden. Zo’n foto verdient toch iets speciaals, iets anders dan de standaard canvas of foto op hout?

3D foto

Ondertussen was A ook heel enthousiast en werd al bedacht dat zij hem, in plaats van een tekening, op haar deur zou hangen. Want er komt een groot formaat foto. In 3D. Interesse gewekt. Blij was ze dan ook dat de bestelling op zaterdag bezorgd zou worden. Helaas werd het toch iets later. Iets met feestdagen en zo eind april begin mei en zou het woensdag worden volgens PostNL. Maar er kwam toch een eerdere bezorging. In een grote platte doos. Dat kon niet missen.

Maar hoe ziet dat er nu uit, een 3D foto. Lastig te vangen in een beeld. De beste camera maakt er alsnog weer een plat vlak van. Dus eigenlijk zeggen we. Bestel er gewoon ook 1, dan zie je het met eigen ogen. Het is echt zo de moeite waard. Nou een poging heb ik toch gedaan om er een paar foto’s van te maken.


Maar om je te overtuigen, zou niet nodig moeten zijn, maar toch, leggen wij het uit.
Ken je nog die holografische afbeeldingen van vroeger. Ik herinner me dat wij er puntenslijpers van hadden, gewonnen op de kermis, zo’n 35 jaar geleden inmiddels schat ik in. Als je die een beetje draaide dan leek het net of het plaatje bewoog, oogjes van een poppetje open of dicht, of van lachen naar huilen, dat soort dingen. Kon ik me uren mee vermaken.
De techniek van de 3D foto lijkt hier wel een beetje op. Je voelt ook een beetje ribbeltjes. Ja we hebben natuurlijk even voorzichtig aan de randen van de foto gevoeld.
Wij zitten nu nog met onze neus op de foto en dan lijkt hij ook op sommige plekken niet helemaal scherp en wat te bewegen als je hem draait. Dat komt dus door dat effect, waardoor hij in 3D zichtbaar is. Super bijzonder eigenlijk zo’n 3D foto van Floop. Maar dan van een veel betere kwaliteit dan die plaatjes van vroeger.
Voorzichtig hangen we de foto op de deur en zetten we een paar stappen naar achteren. Wow, wat een beeld. Wat bijzonder. Door de speciale techniek komt de foto nu echt pas goed tot leven. Een paar stappen op zij geven het beeld nog beter weer. Het is net alsof je achter ze kan kijken, of je ook de rug van de kinderen kan zien. Natuurlijk kan dat niet echt, maar zo komt de foto wel tot leven. Je ziet het lange gras aan de zijkanten bijna wuiven in de zon.

En hij staat ook mooi op de deur in dit geval. Een aanrader zeg ik zo’n 3D foto.