De volgende stap naar de middelbare school

Vorige keer vertelde ik over het kennismakingsgesprek en het sociale contract dat ze mee kreeg. Inmiddels is het contract getekend en het gesprek iets uit een ver verleden. Maar er is wel het een en ander gebeurd in de tussentijd. 

Niveau

We kregen namelijk de uitslag van de CITO eindtoets binnen. Wij hoopte dat ze gewoon lekker HAVO zou scoren. Omdat ze best heel lang daar iets onder bleef hangen was dat best even spannend. Maar ze heeft dubbel en dwars bewezen dat ze die HAVO meer dan waard is want ze scoorde 3 puntjes onder VWO. Een reden om samen met de juf en de middelbare school in overleg te gaan over het aanpassen van het niveau. Na advies ingewonnen te hebben bij haar toekomstige school heeft de juf besloten het niveau aan te passen. De motivatie vanuit de school is dat er een hele duidelijke zichtbare groei is die sinds een jaar is ingezet. Er is dus veel potentie en een enorme wilskracht. Het aanpassen van het niveau heeft niet directe gevolgen. Wel is het zo, aldus de middelbare school, dat kinderen met een HAVO/VWO-niveau iets sneller uitgedaagd zullen worden en hierdoor dus eigenlijk meer kansen krijgen.
Zelfde klas, meer uitdaging

A gaat dus gewoon naar dezelfde school, naar dezelfde klas maar dan met net iets meer opties om VWO te gaan doen. Maar dan zal ze wel haar best moeten doen. Op de school hebben ze twee brugjaren dus ze heeft twee haar de tijd om al haar vakken op VWO-niveau te brengen. En lukt dat niet dan doet ze lekker de HAVO, ook prachtig.

Klassenindeling

Verder kwam de brief met de klassenindeling of eigenlijk kwam die dus niet. Terwijl de appjes van vriendinnen binnenstroomden met de in welke klas ze kwamen viel er bij ons maar geen brief op de mat. En dat was natuurlijk op een zaterdag dus duurde het wachten wel extra lang. Alhoewel A er best luchtig overdeed merkte wij wel dat het toch spannend was voor haar. En wachten duurt dan ook best lang. Maandag heeft manlief gebeld met de school en hoorde wij mondeling dat ze bij haar beste vriendin in de klas komt en bij een ander meisje dat ze in elk geval kent vanuit groep 8. De school was zo vriendelijk om de brief nog even per mail naar ons toe te zenden omdat er ook informatie in stond over de kennismakingsdagen voor de kinderen en voor die van de ouders. De brief kwam later, op dinsdag pas.

Kennismaking met de klas

En nu kijken we uit naar het volgende stapje. Kennismaken met de klas en de mentor, nog dit schooljaar. Met daarmee ook informatie over de boeken, op welke dag ze verwacht worden in het nieuwe schooljaar, het nemen van een pasfoto voor op de leerlingenpas en waarschijnlijk nog veel meer.

Kennismaking met de mentor

Ook wij als ouders hebben een kennismaking. Wij mogen een avond anderhalf uur kennismaken met de andere ouders en de mentor van de klas. Maar ook wij krijgen heel veel informatie te verwerken. Zo is er onder andere informatie over de laptops waar de hele school mee werkt en die we kunnen huren.

Allemaal best spannend dus. Ik ben dan ook blij dat manlief lekker mee gaat naar de ouderinformatieavond.

Worden jullie ook zo grondig voorbereid op de middelbare school?