7 redenen om als moeder niet te helpen bij de koningsspelen

Ondanks dat ik als moeder heel graag help op school, vooraan sta om te rijden bij een excursie en altijd bereid ben om thuis wat extra werk te doen voor de klas is er 1 ding waar ik niet aan mee doe. En dat is sportdag, sinds een paar jaar Koningsspelen genoemd. Als sinds de kleuterklas van A besteed ik dit graag uit aan andere en wel om de volgende 7  redenen.

1. Koud

Het is bijna standaard maar op de dag van de koningsspelen is het nooit lekker warm. Bij ons op school houden ze het dan ook nog eens bij een groot meer en verder een enorme open vlakte van gras. Hoe de wind ook waait hij raakt je altijd vol op. Ik sta de hele dag kinderen te timen met een stopwatch, meetlat of ander instrument maar terwijl zij bewegen kom ik niet verder dan een korte wandeling naar het volgende onderdeel. Ik sta dus gewoon te verkleumen!

2. Verwachting

De verwachtingen van de kinderen zijn hoog gespannen. Dit komt mede door de media die al weken vooraf beginnen met ethousiasmeren door liedjes, filmpjes en teasers. Hele journaal uitzendingen worden er aan besteed dus de verwachting komt bij de kinderen hoog te liggen. En dat levert stuiterballetjes op.

3. Vakantie

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar de koningsspelen zijn meestal vooraf aan de meivakantie. Niet alleen ik ben rond die tijd aan vakantie toe de meeste kinderen zijn dat ook. Kinderen zijn moe, geprikkeld en dus gewoonweg niet gezellig.

4. Pijn

Voeg een obstakel en rennen toe aan deze “gezellige, vermoeide, ongecontroleerde stuiterballen” en je hebt de ene valpartij na de andere. Alhoewel de valpartijen meestal geen erge vormen aannemen is het voldoende leed om voor mij om het hazenpad te kiezen.

5. Competitie

Jantje springt verder dan Pietje. Dus Pietje is boos, moet huilen, geeft Jantje een duw, scheld hem uit, of vul maar in.

6. Genoeg

Hoewel ik dit initiatief van allemaal gezellig sporten best goed vind denk ik ook dat het wel eens genoeg is. Kinderen moeten steeds maar meer bewegen, meer sporten, etc. Deze ene dag in het jaar gaat echt het verschil niet maken hoor. Als een kind onvoldoende sport dan doet hij dat structureel daar brengt sportdag echt geen verandering in.

7. Herinnering

Als kind deden wij op school ook aan sportdag. Toen al vond ik er niks. Ook al rende ik alle jongens eruit ik vond het niet leuk. Ik had een hekel aan het wachten tussendoor. Luisteren naar een moeder die mijn naam niet eens kon onthouden en zelf niet eens wist waar wij nu heen moesten. Elk jaar dezelfde spelletjes al sinds de kleuterklas. Nee sportdag was niet mijn favoriete dag.

Vind jij het leuk om te helpen bij de koningsspelen/sportdag?