5 Dingen die je moet weten over het drinken van gele thee

Gele thee is het minder bekende zusje van groene thee. Toch verdient het zeker een plekje in je keuken. En daar zijn een aantal goede redenen voor! Deze verfijnde, zeldzame theesoort brengt een unieke smaakbeleving tot leven, én heeft een zeer rijke geschiedenis. Zo werd gele thee oorspronkelijk alleen geschonken aan keizers in het oude China, wat te maken had met de ingewikkelde productiemethode en de exclusieve status van dit bijzondere drankje. Weten waarom je deze thee absoluut eens zou moeten proberen? Hier hebben we vijf interessante feiten voor je op een rijtje gezet: 

Afbeelding van  hana kim  via  Pixabay 

1. Een zorgvuldige kunst 

Het maken van gele thee is dus een kunst op zich. Het productieproces lijkt op dat van groene thee, maar met één aanzienlijk groot verschil: na het stomen krijgen de bladeren extra tijd om te ‘rusten’ en langzaam te oxideren. Dit geeft deze thee zijn karakteristieke, lichte gele kleur, evenals een subtiele, zachte smaak die wordt ervaren als minder bitter dan groene thee.

2. Delicaat en verfijnd van smaak

 Ben je fan van subtiele en elegante smaken? Dan is gele thee waarschijnlijk iets dat je wel kan waarderen. Deze thee, verkrijgbaar bij De Theebaron, heeft namelijk een fluweelzachte, lichtzoete smaak met een vleugje bloemigheid. Het mist de scherpere, grassige tonen van groene thee en de sterke smaken van zwarte thee, wat het perfect maakt voor een ontspannen momentje, zonder te overweldigen! 

Foto van Luis Felipe Pérez

3. Gezondheidsvoordelen: antioxidanten bom

Net als zijn groente en witte tegenhangers, zit gele thee boordevol antioxidanten. Deze stoffen helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ondersteunen een gezonde stofwisseling. Als je een gezondheidsboost zoekt zonder in te leveren op smaak, dan is gele thee een fantastische keuze. 

4. Brouwen is een precisiewerk

Niet alleen het maken van gele thee, maar ook het brouwproces van gele thee vraagt om wat finesse. Idealiter zorg je voor water van rond de 75-80 graden Celsius en laat je de thee slechts 2 tot 3 minuten trekken. Dit is om ervoor te zorgen dat de zachte, delicate smaken goed tot hun recht komen, zonder dat de thee te bitter wordt. Kortom, perfectie zit ‘m in de details! 

5. Zeldzaam en bijzonder

 Gele thee is niet overal makkelijk te vinden, en dat maakt het des te bijzonder. Vanwege het arbeidsintensieve proces wordt deze thee in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Dat maakt het een echte luxe voor de liefhebber! Gelukkig kun je gele thee eenvoudig als losse thee kopen bij de Theebaron, om het zelf eens te proberen en gewoon thuis te genieten van deze unieke smaakervaring!


Meer lezen over bijzondere soorten thee. Neem ook eens een kijkje in ons thee-archief


NB deze post is een gesponsorde post.