Zomerstamppotten: verrassend lekker én makkelijk op warme dagen

Elke dag krijg ik de vraag: wat eten we vandaag? En minstens één van de kinderen trekt dan wel een gezicht van: “Dat hadden we niet per se hoeven eten, hoor mam.” Zeker als ik iets nieuws probeer, of als ik in de winter bijvoorbeeld zuurkool op tafel zet. Toch blijf ik stamppotten heerlijk vinden om te eten. Ze zijn vaak makkelijk én snel klaar. Groenten koken, stamper erop en klaar. Met een lekker stuk rookworst en jus zet ik in een handomdraai een voedzame en lekkere maaltijd op tafel. Maar zodra de lente aanbreekt, verdwijnt mijn trek in stamppot. En dan weet ik vaak ook niet wat ik dan wél moet koken... Natuurlijk, asperges! Maar die vallen hier bij de kinderen niet zo in de smaak. En elke dag asperges wordt ook wat saai. De laatste tijd vroeg ik ChatGPT om wat inspiratie, maar het probleem is: je krijgt eruit wat je erin stopt. Niet direct verrassend dus, maar wel afgestemd op onze smaken. Prima. Maar als ik écht iets nieuws wil proberen, zoek ik toch liever op internet.

Inspiratie

Meestal google ik wat rond. Vaak kom ik op dezelfde sites terecht. Want net als bij ChatGPT geldt voor Google: als je heel gericht zoekt, krijg je ook heel gericht resultaat. Dat is handig, maar je ontdekt er zelden iets wat je nog niet kende. Toch lukt het me soms, met wat doorklikken en variëren, om op iets nieuws te stuiten. En als het er ook nog een beetje lekker uitziet, plaats ik het vaak meteen in mijn stories op Instagram. Dan kan ik het later makkelijk terugvinden in mijn hoogtepunten. En nu vond ik dus écht iets nieuws. Precies wat ik nodig had.

Zomerstamppotten: Oude klassieker in een nieuw jasje: frisse stamppotten voor warme dagen

Zomerstamppotten! Een oude klassieker, maar dan fris en licht – helemaal geschikt voor warme dagen. Echt zo’n moment waarop je denkt: had ik dat zelf niet kunnen bedenken? Want eerlijk, we eten toch ook stamppot rauwe andijvie… waarom dan geen stamppot met sla? Zo heb je toch het gemak van een stamppot, maar dan in een zomers jasje. Ik vond dat zelf altijd wat te simpel klinken: aardappels, beetje sla erdoor, klaar. Daarom maakte ik het dus nooit. Maar dat hoeft nu niet meer. Ik vond een site met allerlei recepten voor zomerstamppotten. En die zijn allesbehalve saai.

Wat dacht je van een zomerstamppot met kropsla, rucola, oventomaatjes en feta?


Of een lentestamppotje met gerookte kip, kerstomaatjes, rucola en rode pesto? Ook lekker: bietenstamppot met appel en gehaktballetjes. Of iets gewaagder: snijbonen met makreel. Oké, die laatste wordt het hier thuis niet — ik hou niet van bonen, de rest niet van makreel — maar ik vond het wel een verrassende combinatie die ik zelf nooit had bedacht. En dan nog vegetarisch: een groene-groentenstamppot met geitenkaas, noten en lekker veel groente. Ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar is ook nog eens voedzaam.

Dus… waarom zouden we géén stamppot eten in de zomer?

Ik denk dat ik voorlopig weer genoeg inspiratie heb voor de avondmaaltijden. Eet jij wel eens stamppot in de lente of zomer?


NB Deze post is tot stand gekomen dmv een samenwerking. Op social media zie je dit terug aan het gebruik van de #mmtad