Zoektocht naar een nieuwe school is begonnen

Ook wij zijn dit jaar aan de beurt om vast te beginnen met oriënteren op een nieuwe school. A zit pas in groep 7, maar toch gaan wij al langs de middelbare scholen hier in de buurt om te kijken welke keuze zij over een jaar gaat maken. Nadat Hanneke jullie vorig jaar en ook dit jaar meeneemt in dat proces, doe ik dat nog eens dunnetjes over. Hun ervaringen nemen we mee, in onze zoektocht.
En ik kan zeggen, ik ben blij dat we zijn gegaan en blij dat we nu de keuze nog niet hoeven maken.

Schoolkeuze vroeger

Als ik denk aan mijn eigen schoolkeuze van vroeger, dan was het eigenlijk heel simpel. Al vanaf groep 5 of 6, toen ik letterlijk het gebouw van mijn oude middelbare school heb zien bouwen, riep ik al, dat dat later mijn school zou worden. Ik had nog geen idee van welke richting het zou worden, maar de school zou MAVO, HAVO en VWO gaan herbergen en daar zou ik vast tussen moeten passen.
In groep 7 gingen we met de hele klas, een groep 7/8 combinatie op een dag kijken op de toen nog zelfstandige LTS tegenover dat schoolgebouw. Superleuk, ik herinner me dat we trampoline mochten springen en koekjes bakken.
En dat herhaalden we in groep 8 nog een keer. Hoogstwaarschijnlijk hebben we ook de open dag van de school van mijn keuze bezocht, maar eerlijk gezegd kan ik me daar niet veel meer van herinneren. Heeft geen indruk gemaakt dus.
Andere scholen heb ik zeker niet bezocht. Ik had er ook geen interesse in. Mijn keuze was duidelijk. En uiteindelijk heb ik er 7 jaar doorgebracht, VWO 5 heb ik 2 keer gedaan. En het waren met wat minpunten toch wel zeker leuke jaren als ik er op terugkijk.

Aanbod van scholen

De afgelopen jaren was het me al opgevallen. Bedankt zus dat je me hier al een stuk wijzer hebt gemaakt. Tegenwoordig heb je wellicht veel meer keuze. Of het komt omdat de informatie stromen de afgelopen 30 jaar ook zijn toegenomen. Waar je vroeger een folder kreeg en in de krant zag dat er een open dag komt, word je nu al om de oren geslagen met gesponsorde Facebook posts over de usp’s van een school. Waarom je er zeker even moet gaan kijken en hoe succesvol een school is. Allemaal nodig om zieltjes te winnen. Want zoals de directeur van een van de scholen zei die we bezochten: “Alle scholen hier in de buurt zijn goed, je moet kijken waar jij je fijn voelt en waar jij vindt wat je zoekt.”

Zo hebben veel scholen dus een specialisatie. Op de ene school moet je echt zijn als het om science gaat, de andere school haalt prijzen in debatteren, of heeft een Loot status voor de topsportende kinderen. Heel persoonlijk dus ook, waar jij denkt dat je talenten liggen.

Ervaringen van anderen

Wat natuurlijk niet veranderd is in de loop der jaren zijn de ervaringen van anderen. Waar de een helemaal weg is van de ene school, is de ander zwaar teleurgesteld in diezelfde school. De school is te groot, te onpersoonlijk, als ze nu het niveau niet halen, dan moeten ze direct van school, hmm een kleine school, heeft ook zijn nadelen. Persoonlijke ervaringen, hulp bij het leren, pesten, blijven zitten of zelfs van school gestuurd worden. Ik heb het over de verschillende scholen al voorbij horen komen. Al met al, is mijn conclusie dus, we moeten het vooral zelf ervaren en een school zoeken die bij haar past.

Open dagen en informatieavonden

Dan heb je in deze oriënterende fase ook nog het onderscheid te maken tussen de informatieavond en de open dagen. Bij mijn oude school kozen we alleen voor de open dag. De informatieavond was ook op een dag, die niet helemaal goed uitkwam, en was alleen voor ouders.
Op de andere school waren kinderen ook welkom op de informatieavond, ze werden al snel gescheiden van de ouders en kregen 2 korte lessen. Werkelijk de beste manier om een school te leren kennen. Zonder papa en mama en een echte les.
Hoewel de lessen natuurlijk vast leuker zijn dan de gemiddelde les, geeft het een goede indicatie.

Aan de open dagen is ook veel tijd besteed, er is van alles te doen, en de school gonst net als op een gewone lesdag van de activiteiten. Alleen zijn deze net iets leuker dan de gemiddelde schooldag vermoeden wij. Maar ze geven allen een goede indicatie van de school.

Nog geen keuze

Met een enorme berg informatie gingen we na het bezoek aan beide scholen weer naar huis. Tijd om alles even te laten bezinken en thuis alle folders nog eens door te lezen. En we zijn blij dat we nu al in groep 7 even zijn gaan kijken. We hebben alvast even van de sfeer kunnen proeven, maar hoeven nog geen keuze te maken. Want de ene school heeft dit als pluspunt en de andere school heeft dat als pluspunt. Hoe voelt het als je door de gangen loopt, zie je jezelf hier passen, om de komende jaren door te brengen? Vragen die we nu gelukkig nog niet hoeven te beantwoorden.

Hoe wij het hebben ervaren en hoe de vlag er nu bij hangt wat betreft onze voorlopige voorkeur voor een school, daar neem ik je de volgende keer in mee.