Zelfscan en zelfscan
Even opletten! Mijn kinderen helpen met boodschappen doen. Met de zelfscanner door de winkel. Er is bijna niets mooiers. Als ze beide mee gaan, dan moet ik de tijd echt verdelen. En het is opletten, want er had wel eens iemand op de – gedrukt, waardoor ik bij de kassa nog even het artikel uit de tas moest opduiken om opnieuw te scannen. Of een aantal komkommers verwijderen. Er zit er echt maar 1 in de tas hoor, terwijl de kassabon aangeeft dat ik 10 komkommers meeneem.
Helemaal hip in boodschappenland ben je natuurlijk nog steeds als jouw winkel voorzien is van een zelfscan. Bij ons in het dorp hebben we inmiddels 3 winkels waar je als klant zelf je boodschappen kan scannen. Heerlijk, want de zelfscan heeft vele voordelen. Zowel voor het winkelend publiek als voor de winkel zelf. Ik gebruikte in alle drie de winkels, recent de zelfscan. Naar aanleiding van mijn eigen ervaringen besloot ik eens verschillen in de zelfscan te bekijken, en eens na te denken wat de zelfscan ons oplevert. Dus op naar de zelfscan van de Jumbo, Hoogvliet en AH.
Waarom ik de zelfscanner gebruik
Het gebruik van de zelfscan is een echte mogelijkheid om op je budget te letten. Je ziet op de scanner namelijk direct hoeveel geld je straks bij de kassa moet betalen. Ga je over je budget heen? Nu kun je nog eens kritisch door je winkelwagentje/mandje of tas gaan om te kijken of je alles wel echt nodig hebt. Een handig hulpmiddel dus al tijdens het boodschappen doen. Zeker sinds ik vorig jaar ben begonnen met bijhouden, vind ik het leuk om dit in de winkel al te bekijken. En de kinderen vinden het echt leuk om zelf hun boodschappen te mogen scannen. Wel even goed opletten dat ze er niet per ongeluk boodschappen afhalen of juist 10 komkommers scannen, want dat sta je toch een beetje gek te kijken bij de kassa. Naast dit (soms niet zo) leuke feit zijn er natuurlijk ook nog andere voordelen te noemen voor de zelfscan.
Voordelen van de zelfscanner
Voor de winkels
Minder personeel: de bemande kassa waar de caissière je boodschappen scant is overbodig. Een betaalpaal neemt het werk grotendeels over.
Zelfs als je wel met de scanner naar een caissière wilt, is er minder personeel nodig. Immers de boodschappen hoeven niet meer eerst op de band, daarna te worden gescand en op de andere band weer te worden in gepakt. Dit scheelt de caissière per klant ook tijd, dus minder lange rijen en minder caissières nodig.
Minder kassaruimte: omdat je dus ook geen lopende banden meer nodig hebt, nemen de kassa’s ook minder ruimte in.
Snellere doorstroom: de klanten hoeven ook minder lang te wachten in de winkel en minder activiteiten te verrichten bij de kassa. Even snel betalen bij de kassa, is ook even snel betalen bij de kassa.
Voor de klant
Direct je aankoop scannen en netjes in de boodschappentas, krat of doos opbergen. Geen gehannes meer met boodschappen op de band en als een razende weer inpakken omdat de caissière heel snel is.(Vroeger was dat altijd mijn uitdaging achter de kassa, zo snel mogelijk scannen).
Kortere wachttijden in de winkel. Want de wachtende voor u zijn ook sneller door de kassa heen.
Verschillen per winkel
Er zijn verschillen per winkel en zelfscan systeem. Waarschijnlijk is mijn overzicht ook niet volledig, maar deze verschillen vielen mij echt op.
De klantenkaartBij de AH en de Hoogvliet heb je een klantenkaart nodig om de zelfscanner uit het rek te kunnen halen. Tegenwoordig kan dat ook anoniem. Ik bedoel, je hoeft niet al je gegevens meer door te geven om een klantenkaart te hebben.
De Jumbo heeft een systeem zonder klantenkaart, maar daar moet je dan wel elke keer als je een scanner pakt, op het scherm aangeven dat je de voorwaarden accepteert.
Betalen Betalen is betalen, maar toch is er daadwerkelijk een verschil. Bij de AH kun je alleen terecht bij de betaalzuilen. Er lopen medewerkers rond om je te helpen, of ze staan achter de servicebalie. Je kunt alleen pinnen.
Bij de Jumbo heb je speciale kassa’s voor de scanner, zonder lopende band, maar wel met caissière. Handig want mocht je dan een steekproef krijgen, dan hoef je niet op een medewerker te wachten. Ook kun je zowel pinnen als contant betalen bij de kassa.
Bij Hoogvliet kun je zowel bij de betaalzuil als bij de gewone kassa terecht. Dus of pinnen bij de betaalzuil en soms wachten als er wat misgaat, of je tegen een steekproef aanloopt, want er staat geen medewerker direct naast. Bij de gewone kassa, kun je dus ook betalen, en dat gaat als het rustig is meestal sneller dan bij de zuil. En je kunt dus ook contant betalen.
Gebruik jij de zelfscan tijdens het boodschappen doen?