Winterse gerechten: Winterstew

De winter heeft de afgelopen weken toch nog zijn intrede gedaan in het land. Een beetje sneeuw en wat koudere temperaturen zorgden ervoor dat de winterkost echt tot zijn recht komt.
Een van de winterse gerechten is de Winterstew. Klinkt helemaal geweldig toch?

Het maken van de stew kost aardig wat tijd. Het is immers gewoon een stoofpot met een Engelse naam. Tijdens het bereiden, had ik dan ook vol op de tijd om eens na te denken waarom dit nu een winters gerecht is.

Ingrediënten:

  • 500 gr rundvlees
  • 1 tl zout
  • 1 flinke winterwortel
  • 5 witte peperkorrels
  • 1 dl room
  • 2 el bloem
  • 250 gr champignons
  • 1 kg uien , ik heb het niet gehaald de kilo. Teveel naar mijn smaak. En dat ging prima, dus stop rustig met de uien als je denkt dat het genoeg is
  • 2 laurierblaadjes
  • vleeskruiden
  • 500 gr prei
  • 2 1/2 dl bouillon

Bereiding:

  • Snijd het vlees in stukken.
  • Vermeng bloem met zout in een zak en schud hier het vlees in.
  • Snijd de uien en de prei in ringen. Ik koos ervoor om de uien in stukken te snijden. Dan zijn ze straks minder makkelijk terug te vinden voor de kinderen.
  • Snijd de champignons en de wortel in plakjes.
  • Bak het vlees in een pan bruin
  • Fruit de groente in een aparte pan
  • Daarna samenvoegen in 1 pan en de overige ingrediënten toevoegen

 

  • de room toevoegen, ik nam een beetje melk ipv room, want ik was de room vergeten. Gelukkig deed dit verder niets af aan de smaak.
  • 1-2 uur zachtjes laten sudderen. En dan is het klaar

Wat vonden wij ervan?

Ik kookte er gewoon aardappels bij, en zo werd het een makkelijke maar

smakelijke maaltijd. De kinderen vonden het ook wel oké. De uien en de prei waren onvindbaar dus werden gewoon opgegeten.
Manlief is dol op ui en heeft dus echt genoten van deze maaltijd en een dag later de restjes nog opgegeten.

En waarom het gerecht zo goed bij de winter past?
Mijn geest dwaalt dan af naar de middeleeuwen of naar de oertijd. Geen koelkasten of vriezers. Eten wat er beschikbaar is of wat je goed kan bewaren. Uien en winterwortel dus, met gedroogd taai vlees. En als je dat dan met zijn allen in een pan doet, met gedroogde kruiden, dan heb je na een paar uur een lekkere malse maaltijd. En lekker een paar uur een vuurtje aan.

Houd jij van veel uien?