Vlierbloesem limonade

Zomaar een maandagavond, eind mei/begin juni. Iedereen is moe na een paar slechte of korte nachten. De kinderen in het weekend toch een beetje te laat naar bed gegaan en een van hen ook aan het nachtbraken geweest. Dus na het eten nog even naar buiten. Even wandelen en uitwaaien voor we hopelijk een goede nacht gaan beleven.

Wandelen

In het park vraag ik regelmatig aan A, wat is dat voor boom of struik? De braamstruik, de eikenboom en vele andere herkent ze. De populier is een gewone boom. Grappig dat ze dat zegt, want voor mij is dat inderdaad zo. Die groeiden vroeger naar ons huis en het waren dus gewone bomen.


We kijken en voelen we aan de verschillende soorten grassen. Geen idee van de namen, maar ze voelen hard, een stevige stengel, of zacht – een wat hariger blad- en de bloemen zijn vol en dik of juist heel wijd. Een prachtige diversiteit aan stengels en bloemen die helaas ook vele snotneuzen oplevert en jeukende ogen.

We zien de vliegtuigen die gaan landen op Schiphol, maar ondanks dat ze al bijna op de grond staan, zijn ze nog nauwelijks zichtbaar. De wolken hangen laag. Elders in Nederland is het de hele dag al noodweer, maar wij wachten nog op de eerste spetters.

We blijven even staan op een bruggetje en kijken naar mama eend die waakzaam terugkijkt. Ze wil haar kleintjes die bijna onder haar gekropen zijn beschermen. Ze willen vanavond het water niet meer in. Ze heeft een droog en veilig plekje gevonden op een betonnen rand van een grote rioolbuis.

Bij de vlier blijven we wat langer staan. A kende deze struik nog niet. Hij staat vol op in bloei. En we kijken naar de bloemen die de plant sieren als prachtige witte schermen. Ineens herinner ik me dat ik vorig jaar de vlierbessen limonade van Zomijntje had willen maken, maar dat het er niet van is gekomen. A is direct enthousiast en stelt al voor de volgende dag direct bloemen te plukken. Ik wil toch eerst nog even op zoek naar het recept en kijken wat we nodig hebben naast de bloemen en hoeveel bloemen.

Zo dichtbij huis. We zijn nog geen 3 kwartier weggeweest, en we gingen van we moeten er even uit, naar we gaan wat leuks maken en genoten van de diversiteit die de natuur ons biedt.

Vlierbloesem limonade

En natuurlijk doken we de zaterdag erna de keuken in. Verse vlierbloesem limonade in de maak. Gewoon limonade uit de bosjes. Het uitzoeken van de bloemen en het overgieten met water was prachtig. Daarna de mooie schijfjes citroen erin. Deskel erop en morgen komen we terug.


Na 24 uur even zeven door de hydrofiel luier (waar die dingen allemaal niet goed voor zijn) en klaar is de limonade. T en papa zijn niet erg enthousiast over de smaak. Maar A en ik vinden hem heerlijk. Hij is precies zoet genoeg, door de citroen ook lekker fris. Alleen even wennen aan de smaak van de vlier als je hem niet kent. Maar hij is erg lekker. Bedankt Jasmijn voor het delen van je recept!

Maken jullie wel eens zelf limonade?