Toet toet
Toet toet is dreumes taal. Enig idee wat het betekent? Douchen, auto of toetje?
Ik sta niet dagelijks stil bij de ontwikkeling van mijn kinderen. Maar soms is het wel goed om eens te zien waar ze staan. Recent nam ik de taalontwikkeling van onze dreumes eens onder de loep.
Bijna 22 maanden oud is onze dreumes nu al. Een echte ondernemende boef! In mijn herinnering was A een minder grote boef, maar wel weer een stuk verder in haar taalontwikkeling. Zou goed kunnen hoor. A was snel met taal. En ze is een meisje. En T is een jongen. Zijn gemiddeld minder snel met alles. Met lopen, maar dus ook met praten. Tenminste dat hoor ik altijd van alles en iedereen. Ik weet het niet, heb maar 1 meisje en 1 jongetje. Meer dan genoeg.
Op het kinderdagverblijf hoorde ik ook een aantal meisjes beter en meer praten dan mijn mannetje. En dat beeld klopt dus aardig met het beeld dat ik van zijn zus had. Dus misschien is het waar… dat verschil in jongetjes en meisjes.
Wat kan ik verwachten van mijn dreumes?
Tussen 1 jaar en 2,5 jaar ontwikkelt de taal zich van het zeggen van losse (soms voor een buitenstaander onverstaanbare) woorden tot zinnen. Korte zinnen nog, in het begin zeker nog gewoon losse woorden aan elkaar geplakt.
Toeval of niet, maar ook de nieuwsbrief van Pampers ging deze keer over taalontwikkeling. Zij geven ook 5 leuke suggesties om samen met je kindje met taal bezig te zijn. Fantasiespel, samen boekjes lezen, dingen benoemen, het komt allemaal langs.
En hoe doet mijn dreumes het dan?
Mijn dreumes doet het goed! Hij loopt dan wel niet voor op de meiden van zijn leeftijd. Maar nu ik eens goed oplette, is zijn woordenschat hard aan het groeien. Hij weet van alle dieren welk geluid ze maken en kan dat treffend nadoen. Jiauw is favoriet. Hij kent de woorden koe en uil, ja beesten doen het prima. Mama is zijn meest gebruikte woord, en ook jamjam en tata weten wij wel te herleiden naar eten of drinken en het favoriete broodbeleg is op het moment chocoladepasta. Koekie was echt een van zijn eerste woorden, en ook nog steeds favoriet. En laatst had hij zelfs een heel verhaal:
“Mama, mama, papa, papa, mama”.
Een zin van 4 woorden! Hij bedoelde te vertellen dat mama weg was geweest met A, hij bij papa thuis moest blijven. En hij heel blij was dat mama weer terug was. Met alle gebaren erbij en de dikke knuffel die ik kreeg, was dat wat ik hoorde. Navraag of ik het juist had door het verhaal in mijn woorden te vertellen, leverde een grote glimlach op.
O, en niet te vergeten: wat betekent bij T nu “toet toet”?
Alledrie de antwoorden zijn juist.
Aan tafel vraagt hij een “toet toet” als hij klaar is met eten.
Als we met de auto gaan dan is het “toet toet”. Of de toet toet auto’s om mee te spelen.
Maar als we gaan douchen dan zegt hij ook “toet toet”.
Gelukkig een stuk makkelijker te snappen dan alle variaties van “die!”