Spelen met water
Een van de opdrachten van de #mamachallenge2015 is natuurlijk een wateractiviteit, dat kan ook niet anders in de zomer. Nu was deze niet zo moeilijk in te vullen met een zwembad in de tuin. Maar die zou te makkelijk zijn, en daarbij ook wel weer lastig om een hele blogpost te vullen met iets wat we deze zomer toch echt te weinig hebben gebruikt. Het weer zit namelijk toch een beetje tegen. Of niet? Maar we speelden toch een flink aantal keer lekker met water.
Het weer
Eigenlijk is het weer met vlagen zo slecht nog niet. En met vlagen ook weer wel. Op het moment dat ik dit stukje zit te typen hebben we de ergste zomerstorm ooit (in elk geval sinds we het meten) achter de rug. Overal grote takken en de hoeveelheid water die er uit de lucht viel was ook best veel. En de week die erop volgde had de koudste dag in juli die ik ooit heb meegemaakt. Nee dus valt deze zomer maar tegen, met maar 1 hittegolf tot nu toe. Gelukkig zijn de voorspellingen voor volgende week weer iets beter, maar van mij had het dus wel iets mooier mogen zijn. Iets langer veel zon en hogere temperaturen. Maar goed geen zwembadblog dus, maar toch een leuke wateractiviteit.
Spelen met water
Spelen met water is altijd een goed idee. Tenminste volgens de kinderen dan. Ik ben altijd bang dat het te koud is. Ja maakt toch ook eigenlijk niet uit, even stevig afdrogen en warme kleren aan en de kou is weer weg. Toch gebruik ik het lekker makkelijk ook wel als ik geen zin heb om te helpen met een wateractiviteit. De keuze uit activiteiten met water is enorm.
Naast dat zwembad in de tuin, spelen wij toch wel regelmatig op verschillende manieren met water. En dat is vaak veel simpeler dan jezelf denkt.
Plantjes watergeven
T is al helemaal blij als hij met een klein gietertje of liever nog met onze grote gieter de planten in de tuin water mag geven. Het water is niet aan te slepen op zo’n moment. En het scheelt ons, met een beetje bijsturen, de kwetsbare planten besproeien. Nog leuker dan met een gieter is het met een waterspuit en een emmer water, of met het enorme waterpistool dat ze laatst van oma kregen. T kan hem gevuld en wel nog niet eens optillen.
Bellenblazen
Bellenblazen is ook altijd een succes Als je het hebt over spelen met water. Ook Linda schreef een mooie blog hierover in het kader van de #mamachallenge2015. Ik denk dat ik het zeker nog eens zo wil proberen met de kinderen.
Waterballonnen
Wij namen deze keer de waterballonnen eens uit de schuur. Genoeg van die kleine plastic ballonnetjes in huis en ook een handige spuit om ze te vullen was paraat. Grote fles met water en vullen maar. A vult de ballonnen zonder moeite, maar kan nog niet knopen. T moet ik ook nog helpen met het vullen van de ballonnen. En voor ik het wist was ik fulltime waterballonvuller geworden. Alle kinderen die buiten waren wilden gezellig mee doen. A was de oudste, dus je snapt dat iedereen hulp nodig had.
Ballon vullen, knoopje erin en spelen maar.
Gooien en vangen
Het leukste spel is natuurlijk gooien en vangen. Vang je niet goed? Dan wordt je nat. En je wordt nog aardig nat van zo’n ballon, ook al zit er niet veel water in.
De kleintjes waren vooral aan het ontdekken. Als je gooit met de ballon gaat hij soms kapot, maar soms stuitert hij ook rustig eerst een paar stoeptegels verder. Of kon je hem gewoon weer ophalen en nog een keer gooien. Dan zijn de ballonnen ineens toch steviger dan je denkt.
De spuit om de ballonnen te vullen werd ook nog even gebruikt als waterspuit. Je kunt er heel gedoseerd met spuiten, dus ook mooie watertekeningen maken op de stoep. Dit idee las ik bij Marije.
Na twee volle flessen van 1,5 liter hield ik het ballonnen vullen even voor gezien. Het begon inmiddels op productiewerk te lijken.
Hoe spelen jullie het liefst met water?