Ruimtevoertuigen bouwen

Jaloers had T gekeken naar de wereldbol die A in elkaar had gezet. Dat wilde hij ook. Dat hij te klein was om het zelf te doen, maakte onze knutselkoning eigenlijk niet uit. Dus toen het voorstel kwam om dan samen een ruimtevoertuig te maken, liet hij zich dat geen twee keer zeggen. Alleen het was toch wel heel lastig, als je 5 bent, en ook als je 10 bent, was dit nog best even een klusje.

Ruimtevoertuigen

Je hebt bij dit boek heel veel keuze. Welk ruimtevoertuig wil je bouwen?
De kinderen kozen om eerst een raket te bouwen, die ook echt kan bewegen. Het uitzoeken was nog de makkelijkste taak, daarna begon het bouwen. Nou ja, dat duurde nog even. Met deze set kun je 9 verschillende Ruimtetuigen bouwen. Dat betekent dat je heel veel verschillende bouwplaten en met heel veel onderdelen hebt om de juiste onderdelen te vinden. Gelukkig zijn de onderdelen genummerd.

T kon prima helpen met het zoeken naar de onderdelen, maar omdat hij de getalbeelden boven de 10 nog niet goed weet, moesten we hem toch helpen. 12, schrijf je als een 1 en een 2. En dan kon hij ze na veel zoeken zelf vinden.
De ruimtevaartuigen maak je op een handige bouwplaat. Een kartonnen, in dit geval blauwe plaat met allemaal gaatjes erin. Met de plastic bouten en moeren die zijn bijgeleverd zet je de onderdelen in de juiste volgorde vast. En op de juiste plek. Net als een schaakbord is de plaat genummerd en geletterd en moet je dus bouten in bijvoorbeeld K9 of H11 stoppen.

Ruimtetuigen

T en A keken direct wel voertuig zij het liefste wilden bouwen. Maar je zou ook de opbouw van het boek kunnen volgen. De eerste in het boek is namelijk een aarde en een maan, waarbij de maan om de aarde kan draaien. Dit is een makkelijkere constructie dan de ruimtemodule met bewegende astronaut.
Zo kun je kiezen uit 9 verschillende bouwwerken om te maken. Helaas kun je maar 1 ruimtetuig tegelijk maken. Je hebt namelijk maar 1 bouwplaat en sommige onderdelen kun je aan 2 kanten gebruiken en worden dus ook in meerdere voertuigen gebruikt.


Stiekem vinden ze dat hier wel jammer. Nadat ze heel trots de raket in elkaar hebben geschroefd. Het was nog wel wat zoeken, hoe het nu precies allemaal bedoeld werd op de tekening. Maar A kwam er goed uit. En T luisterde goed naar zijn zus, zodat hij ook zijn steentje kon bijdragen.

Wat vonden wij van dit boek

Na het maken van de wereldbol waren ze heel enthousiast. Maar mijn kinderen vinden het dus heel jammer dat ze het ene bouwsel weer uit elkaar moeten halen voor ze een andere kunnen bouwen. Het bouwen zelf vinden ze wel heel leuk om te doen. En het resultaat ook. T liet het heel trots zien aan zijn vader toen die later thuis kwam.
Conclusie is dus wel dat ze het ontzettend leuk vonden om te bouwen en het bijbehorende stuk in het boek te lezen. Alleen jammer dat het niet vaker gepakt wordt, omdat ze het niet uit elkaar willen halen.

De box waarin alle geleverd wordt, is overigens ook direct een mooie plek om alle onderdelen te bewaren. Zo houdt je de uitleg en de onderdelen makkelijk bij elkaar.

Waar te koop

Natuurlijk kun je Ruimtetuigen kopen bij onder andere bol.com voor € 19,99.

NB Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met uitgeverij Trichis.