Nadelen oproepkracht

Zowel Marijke als Hanneke, dus beide Mama’s met thee, werken op dit moment als oproepkracht. Marijke als basisschooljuf en Hanneke als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Dat was deels een keuze en deels door omstandigheden bepaald. Maar er zitten zeker nadelen aan werken als oproepkracht.

Geen werk

Soms kan je wel willen werken maar is er simpel weg geen werk voor je. Dan kan je beschikbaarheid opgeven wat je wil maar dan zit je toch thuis op de bank. En dat merk je dan aan het einde van de maand wel in je portemonnee.
Of wat denk je van de nieuwe wet die is ingegaan. Je moet nu bij het derde contract direct een vast contract krijgen. Leuk voor mensen die dat willen. Maar als je werkt in een invalpool werk je eens een dagje hier (contract 1), dagje daar (contract 2) en ben je daarna voor een half jaar klaar. Pardon?? Ik wil toch gewoon werken, en ik wil geen vast contract….

Geen rechten

Als oproepkracht heb je veel minder plichten dan iemand met een vast dienstverband, maar je hebt helaas ook minder rechten. Natuurlijk krijg je betaald bij ziekte als je reeds ingeroosterd bent en ziek wordt maar eenmaal ziek en niet beter tja……….. dan is niet werken ook gewoon niet betaald krijgen.

Onzekerheid

Je weet nooit precies wanneer je te horen krijgt of je wel of niet moet werken. Het kan zomaar zijn dat je om 7:00 uur in de ochtend gebeld wordt om rond 8:30 uur voor de klas te staan. Je moet dan wel opvang achter de hand hebben voor je eigen kinderen.

Korte voorbereiding

Vond je het vroeger ook zo vreselijk als je docent onvoorbereid voor de klas stond? Nou dat gebeurt een invalkracht ook. Is het een geplande inval omdat de vaste leerkracht een dagje cursus, een bruiloft of iets anders leuks heeft, dan ligt het programma met een plattegrond voor je klaar. De methodes op de juiste plek opengeslagen en je kan voor de school opengaat rustig nog even kijken wat voor les je moet geven. Maar het gebeurt ook dat je adhoc ergens komt, en er niet veel klaar ligt. Improviseren en vooral niet laten merken dat je niet bent voorbereid.

Team

Hoe wel je overal meer dan welkom bent, ben je nooit meer een onderdeel van het team. Je mist altijd net de grap, de aansluiting of belangrijke informatie over die ene collega die eerder vertrekt. Niet alles is nodig om te weten maar soms voel jij je echt er buiten staan.

Zoeken

Het is elke keer net alsof je in het huis van een ander de voorraad moet zien te vinden. Geen enkele school en geen enkele verpleegafdeling heeft zijn spullen op dezelfde plek liggen. Je moet dus heel goed worden in zoeken en vragen anders ben je hier een groot deel van de dag mee zoet. Dat telt ook voor wachtwoorden voor de computersystemen. Elke school heeft een andere inlog voor invallers. En die is misschien al een tijdje niet gebruikt. Dus even op zoek naar de juiste code.

Zou jij als invalkracht of oproepkracht willen werken?