Musical.ly slotje of niet?

Een jaar geleden zat ik vol verbazing nog naar mijn nichtje te kijken. Met handgebaren en wat playback zat ze voor het scherm van haar telefoon. En uit de telefoon klonk een toen hip nummer. Nog maar een paar maanden geleden begon A ook ineens zo gek te doen voor de telefoon. En al snel leerde ik dat dit nu Musical.ly was.

Musical.ly

Voor iedereen die niet zo thuis is in een leven met pubers. Ik quote hier graag even wikikids om je uit te leggen wat Musical.ly is.

Musical.ly is een sociale lipsync app waar de bedoeling is dat je filmpjes van maximaal 15 seconden maakt waar je muziek gebruikt. Het lijkt een beetje op Vine maar de bedoeling van musical.ly is dat je Lip-Sync doet en geen grappige dingen filmt dat wat bij Vine en dubsmash wel vaak voorkomt.Op musically kun je ook prive staan . Er zijn meer dan 100 miljoen gebruikers op musically een Muser betekent(zo wordt een gebruiker van musical.ly genoemd) De officiële website van musical.ly is musical.ly. 1 van de beroemdste musers zijn : Lisandlena babyariel Jacobsartorius Savvvsoutas Foreverandforava Lorenbleech Kristen hancher en natuurlijk nog heel veel meer I love that app!

Bron Wikikids

Openbaar profiel

Met A hebben we de afspraak gemaakt dat zij zowel mij als jaar vader volledige toegang geeft tot haar telefoon. Voor haar veiligheid en om haar te helpen hoe je sociaal kan blijven op een telefoon (we hebben al wat what’s app ruzies gezien inmiddels). Nu kijken we dus eigenlijk voornamelijk mee in what’s app. Tot het verzoek kwam voor een openbaar profiel op musical.ly.

Met het aanmaken van het account hadden we dit samen keurig achter een slotje gezet. Verzoeken tot volgen moesten eerst goedgekeurd worden, en alleen bekenden zagen haar filmpjes. En alleen bekenden konden haar filmpjes liken. Lekker veilig oefenen met online bezig zijn. En elke keer als iemand vroeg haar te volgen, vroeg zij ons om hulp als ze twijfelde of ze deze persoon kende. Een keer werd zelfs de hulp van nicht A ingeschakeld om te checken of dit een vriendinnetje van haar was.

Maar op een dag kwam dan toch de vraag. “Mama, mag het slotje van mijn profiel af?” Mijn eerste antwoord was heel pedagogisch onverantwoord “Nee.” Maar al snel besloot ik toch het gesprek nog even aan te gaan. Immers dingen verbieden werkt bij mij ook niet, dus bij mijn bijna puber ook niet vermoed ik.

Het draait om likes

Waarom wil ze dan graag dat slotje eraf en hebben anderen er ook geen slotje op?
De eerste vraag was snel beantwoord. Dan krijg je meer likes. En ja in het leven draait het voor een groot deel om likes op social media. En daar hoort musical.ly dus ook bij. Dat werd dus eerst een gesprek over het belang van likes. En ja ik kijk ook heel vaak op IG, Facebook en ook zakelijk of er likes zijn, en interactie. Dus ja ik snap het wel. Maar dat is niet het enige. Wij staren ons ook niet blind op bezoekcijfers en likes. We bloggen voor de lol en ik hoop dat zij ook in eerste instantie muscial.ly doet voor de lol.

Op de vraag hebben anderen er ook een slotje op, kreeg ik alleen maar Nee te horen. Ook nicht A bleek geen slotje te hebben. Navraag leerde mij dat niet iedereen alle apps kent die de kinderen hebben en hoe het daar met privacy gesteld is. Overigens wel vaak op Facebook, want dat kennen we zelf. En ook snapchat en IG snappen we, maar musical.ly niet. Zou vast heel grappig zijn als wij dat ook gingen doen, want het is wel echt leuk, en dus vast veel likes opleveren, of juist niet, want wie zit er op die oude taarten te wachten…..

Maar goed, terug naar de pubers….

Musical.ly van slot

Ook onze bijna puber mocht nu het slotje van musical.ly af. Maar wel onder een paar voorwaarden.
Geen herkenbare dingen van mijn huis in beeld, dat wil zeggen, mijn straat met huis, een nummerbord, dat soort dingen. Immers ze hoeven niet te weten wanneer we op vakantie zijn.
De badkamer en wc worden ook niet gepubliceerd. Gek wellicht, maar dat vind ik dus niet goed. Alleen het idee al dat er mensen kijken en weten dat ze op de wc zit. Nee graag privé houden.
En ook musical.ly in pyjama, of erger in ondergoed, of nog even relaxend in mijn bed, zijn niet geschikt voor publicatie.
En wij kijken mee, dus ik kijk nu braaf musical.ly nadat ik alle zinloze what’s apps heb gelezen.

Netjes heeft ze alle publicaties op privé gezet of verwijderd. En staat ze openbaar. Nu wil ze natuurlijk heel veel volgers en nog meer likes! Dus kom maar door.

Is musical.ly ook een belangrijk onderdeel in het leven van jouw puber?