Moestuin

In mijn blogs is het al eerder langs gekomen. Regelmatig ben ik, alleen of samen met A aan het werk in de buurtmoestuin bij ons om de hoek. Een heerlijk ontspannen klusje en ook nog eens heel leuk dat na een paar uur werk je je zelf geoogste groente of fruit mee mag nemen. De buurtmoestuin is biologisch, dus ook nog eens extra goed en zonder gif deze groente. Hmm als ik dit schrijf krijg ik al weer zin in de lekkerste aardbeien die ik in lange tijd gegeten had. Maar daar moeten we nog even op wachten.

Eigen moestuin

Onze tuin is niet echt direct geschikt om een eigen moestuin te beginnen, daarom is vrijwilliger zijn bij de buurtmoestuin ook ideaal. Behalve dat het verse groenten oplevert, zien de kinderen ook direct dat groente niet zomaar in de winkel liggen. Groente groeien! En dat is leuk, leerzaam en lekker. Ik dwaal in mijn enthousiasme al weer af naar de moestuin, terwijl ik nadacht over de mogelijkheden in eigen tuin….
Ik heb een tuin, met gras planten en 2 terrassen. Relaxen is de bedoeling van onze tuin. De kinderen moeten lekker op het gras kunnen spelen, veel groen, want ik houd niet van alleen maar tegels, en verder zon en schaduw bieden. De zandbak, zwembad en BBQ hebben een plek, dus dan blijft er weinig plek over voor groente…..

Vorig jaar kreeg ik in de moestuin al 2 aardbeienplantjes voor in de tuin, omdat mijn beide kinderen er dol op zijn, en deze plantjes over waren. Deze heb ik in een pot onder het keukenraam gezet. Hopelijk gaan er vele aardbeien groeien nu.

Nu kwam Albert Heijn natuurlijk ook met de moestuintjes. Net als alle andere dingen van AH wat mij betreft een schot in de roos. Wij doen er nooit boodschappen, maar ook hier moeten de plantjes gekweekt worden. Aangestoken door het moestuinvirus van mama….
Nu staat de hele vensterbank dus vol met potjes van de AH met veldsla, andijvie, tijm, krulpeterselie, wortels en radijsjes. De zaadjes worden de grond uitgekeken. Maar als de zaadjes uitkomen begint het echte werk pas. Hoe maak ik van mijn tuin een moestuin?

Moestuin in potten

Gelukkig bevindt de oplossing van mijn “probleem” zich in mijn eigen schuur. Ik heb alle tuinpotten, die met een gat in de bodem, de afgelopen jaren niet weggegooid. Nu komen ze goed van pas. Ik maak een verplaatsbare moestuin in mijn tuin. Mooie oranje aardewerkenpotten, beschilderde potten, plastic potten in alle soorten en maten staan er nog in mijn tuin en in de schuur. Zodra onze plantjes verpot mogen worden, halen we deze te voorschijn en kweken we de groente in potten. Kunnen we ze af en toe nog verplaatsen ook als het nodig mocht zijn.


Natuurlijk laat ik jullie tegen die tijd zien, hoe onze moestuin eruit komt te zien na het verpotten.
Ik ben ook heel benieuwd hoe jullie omgaan met alle groente die straks verpot moet worden. Laat je het me weten in een reactie?