Met de afvalzak onder je arm

Begin deze maand was het weer zover, de bak voor restafval werd geleegd. Nog even een rondje langs de luieremmer en daarna kon de bak aan de weg. Het was de eerste keer in 2016 en de eerste keer sinds de kerst. En dat zag ik terug. Terwijl onze bak, wederom, half leeg aan de weg stond, zag ik bakken met grote koppen erop. En die bakken waren ook nog eens 2x zo groot als die van mij. Het zette mij aan het denken….

Overal anders

Naar aanleiding van mijn vorige blog over afval, realiseerde ik me al dat het ophalen of wegbrengen van afval niet in heel Nederland hetzelfde is geregeld. Er zijn plaatsen waar veel gescheiden afval wordt opgehaald en plaatsen zoals bij ons, waar alleen gft en restafval wordt opgehaald. Dat betekent dat wij regelmatig naar het brengparkje moeten om glas, papier en plastic weg te brengen.

Gemak dient de mens

Als ik naar mijn eigen container kijk, een kleine dus, die elke 2 weken maar halfvol aan de weg staat en deze vergelijk met vele overvolle grote containers hier in de wijk denk ik wel eens: “Hoe kan dat nou?”
En als ik daar langer over denk, denk ik: “Gemak dient de mens”. Die grote grijze restcontainer is groot genoeg om je afval gewoon in te kieperen. Dus waarom de noodzaak om je glas, papier en plastic apart te verzamelen en weg te brengen? Het kost moeite! En ergens snap ik dat ook als ik maar de vensterbank kijk in mijn keuken, vol met glazen potjes en eronder een zak met plastic. Het ziet er vlak voor onze tocht naar de betreffende bakken niet altijd even opgeruimd en gezellig uit.

Mijn oplossing

Hoe kunnen we nu zorgen dat het scheiden van plastic net zo gewoon wordt als het scheiden van Gft afval? Daar moesten we vroeger ook aan wennen. Maar nu vind je het normaal dat die bak voor de deur staat. Volgens mij ligt daar ook de oplossing van dit probleem. Pas het systeem aan. En doe dit dan voor heel het land. Een bak voor gft, plastic, glas en papier. Het liefst voeg ik er ook nog 1 toe voor blik. Natuurlijk kun je dan best gecombineerde bakken maken. Glas en papier samen in 1 bak, met een scheidingswand. En blik en plastic samen in een andere bak. En als laatste een bak voor je gft.

Toch nog een brengpark

Alleen wat te doen met dat hele kleine beetje restafval?
Volgens mij voldoen de brengparkjes hier prima voor. Er blijft maar weinig over dat je nu als restafval kan bestempelen. Dus met dat kleine zakje mogen mensen best even naar een brengparkje om de hoek. Want hoe beter het afval gescheiden wordt, hoe minder je hoeft weg te brengen.

Zou jij met je restafval naar een brengparkje gaan?