Maak je eigen wereldbol

Het leek mij een ontzettende leuke klus om dit boek in de voorjaarsvakantie te reviewen. Maar in plaats van de wereld op een wereldbol te ontdekken hebben we vooral het ijs buiten ontdekt. En daardoor bleef de wereldbol letterlijk plat in de voorjaarsvakantie. Kwestie van de juiste prioriteiten stellen. De uren op het ijs waren vele malen belangrijker in dit geval.  Maar nu het ijs al weer lang en breed gesmolten is, werd de wereldbol alsnog gepakt.

Globe

Opa en oma hebben thuis een globe staan. Eentje met een lamp erin. Beide kinderen vinden dat ontzettend interessant. Waar ligt ons eigen land en waar woont Sinterklaas zijn naast de favoriete plekken om op vakantie te gaan favoriet. Ik had dus ook wel het idee dat deze wereldbol zou aanslaan bij de kinderen.

Nou ja, in elk geval bij A. T valt met zijn net 5 jaar nog niet in de leeftijdscategorie voor dit boek.

Maak je eigen wereldbol

Trichis heeft namelijk een heel leuk nieuw boek met knutselpakket uitgegeven. Maak je eigen wereldbol. Het boek “Ontdek de Wereld. Maak je eigen wereldbol” is voor de leeftijdscategorie 8-12 jaar. Mijn 10 jarige heeft hem dus uitgebreid voor je getest.

De set bestaat uit een boek en een box met daarin al het materiaal die je nodig hebt om op een eenvoudige manier je eigen wereldbol te maken. Het boek is even doorgebladerd, maar het meest interessante was toch wel het bouwen van de wereldbol.
Dus al heel snel vond ze voorin het boek de beschrijving hoe de wereldbol gebouwd moest worden.

En dat kon ze als bijna 11 jarige prima zelf. Ik heb haar wel 2x moeten helpen. Bij het in elkaar zetten van Europa twijfelde ze toch omdat de geprinte delen niet mooi op elkaar aansluiten. Er mist en stukje Noorwegen en dat is zee geworden. Net even jammer.

Op het Zuidelijk halfrond, krijg je als je de beschrijving en de hulp aan de achterkant van de stukken volgt, een vreemd Australië. Dus daar heb ik even geholpen met het bepalen van wel de juiste volgorde. Het is dus niet Z3, Z4, Z5 geworden. Dan breken we echt het continent Australië in 2 vreemde stukken.

De stukken schuiven verder heel gemakkelijk in elkaar. Zelfs de laatste stukken zijn simpel in elkaar te schuiven. Zonder dat de wereldbol aan de andere kant weer uit elkaar valt, of dat je hem indeukt. Ja het blijft wel karton hè.

Plaatsing

De doos dient ook direct als standaard voor de wereldbol. De wereld komt hierdoor ook netjes schuin te staan. Als je de doos op de juiste manier in elkaar zet. Op de foto zie je dat wij hem in eerste instantie ondersteboven hadden staan.
Voor het eten was A begonnen met bouwen, en na het eten heeft ze het afgemaakt. Dat betekende in dit geval dat ik de foto’s ook moest nemen met lamplicht. Ik probeer dat altijd te vermijden, omdat het de kwaliteit van de foto’s niet ten goede komt, maar stiekem kwam het nu wel goed uit.

Doordat de wereldbol dus door de lamp beschenen wordt, plakten we er gelijk een lesje dag en nacht aan vast. Door met een lamp, een zaklamp werkt wel beter, maar het was duidelijk genoeg, op de wereldbol te schijnen, zie je duidelijk dag en nacht.

Zomer, winter en schaduwen

Ook zomer en Winter waren direct duidelijk. Voor mij dan, de kinderen moesten het toch nog even uitgelegd krijgen. A wist niet dat je boven de poolcirkel in de zomer 24 uur lang licht hebt rond 21 juni en bij de Zuidpool dan hele lange donkere dagen. Door de globe langs de lamp te bewegen kon ze zien wat er gebeurde en dat dit komt omdat de aarde dus een beetje scheef hangt.
Zelf wilde ze direct weten, hoe het dan kon als de zon niet direct boven de evenaar stond dat je daar dan toch een schaduw hebt. Die hoor je toch niet te hebben op de evenaar. En weer zwierde de globe rond de lamp.

Boek

Het bijbehorende boek is verder nog niet gelezen. Ik heb zelf wel al enige passages gelezen, en de opbouw is erg leuk. Korte teksten, veel leuke illustraties en onderwerpen die veel kinderen zullen aanspreken.

  • De aarde in de ruimte
  • De aarde en de zon
  • Biomen (moest zelf even opzoeken wat dat ook alweer waren)
  • Wonderen der natuur
  • Bedreigde diersoorten
  • Werelderfgoed
  • Megasteden
  • Bekende mensen
  • Sporten
  • Kunst en Muziek
  • Uit eten

Voor iedereen is er denk ik wel een onderwerp dat aanspreekt.
De symbolen en plaatjes op de wereldbol komen ook overeen met die in het boek.

Wat vonden wij ervan

A is enthousiast. De wereldbol is leuk, ziet er heel goed uit voor een kartonnen wereldbol. En is gemakkelijk in elkaar te zetten.
Het boek vindt ze tot nu toe minder interessant, maar de wereldbol gaat een mooie plek krijgen op haar kamer.
De enige minpuntjes die ze heeft gevonden waren dat er een fout in de opbouw zat. En als je dan de wereldkaart nog niet goed kent, zoals bij haar ook het geval is in groep 7, wordt het lastig te maken. En dat net Europa net niet mooi valt, vonden we ook jammer.
Verder denk ik dat zij wat betreft het boek ook wel echt aan de bovenkant van de leeftijdscategorie valt. Een 8 of 9 jarige zal er waarschijnlijk meer plezier aan beleven.
Maar eindconclusie; het is top!

Ruitmtevoertuigen

Naast de wereldbol ontvingen we ook de set Bouw je eigen ruimtevaartuig. Ook een hele leuke set, die weer op een hele andere manier in elkaar gezet kan worden. Hiervan volgt de review binnenkort.

Waar te koop

Voor €22,50 kun je dit boek met wereldbol aanschaffen bij onder andere bol.com

Zou jij dit aanschaffen?