Krentenbaard
Oh nee dat was het eerste dat ik dacht toen ik een gesprek opving in de klas. Een klasgenootje met krentenbaard. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet heel erg bekend was met deze ziekte. Ik had vage herinneringen uit de tijd dat ik stage liep dat het toestellenhok van een gymzaal verboden terrein was in verband met mogelijke besmetting van krentenbaard. En alleen daardoor gingen bij mij bij het woord krentenbaard even alle alarmbellen af. Maar is krentenbaard nu een probleem, moest ik me zorgen maken over een mogelijke besmetting of valt het wel mee? Ik ging dus maar eens op onderzoek uit in plaats van direct paniek te veroorzaken.
Krentenbaard
Krentenbaard, ook wel kinderzeer genoemd is een onschuldige maar besmettelijke kinderziekte, die door bacteriën wordt veroorzaakt. Alarmbellen gaan al weer keihard rinkelen. Besmettelijk! Het ziet er ook nog eens vies uit, dit wil ik niet hebben, ook niet dat mijn kinderen die hebben. Hmmm.
Er zijn verschillende soorten bacteriën die deze ziekte veroorzaken, maar in ruim 80% van de gevallen is de Staphylococcus aureus de veroorzaker.
Krentenbaard is een huiduitslag die vaak begint in het gezicht of de hals, maar kan zich op het hele lichaam voordoen.
De uitslag bestaat uit blaasjes die veranderen in blaasjes. Als de blaasjes kapotgaan, dan komt er vocht uit, wat gelige korstjes geeft.
Niet altijd een fijn gezicht.
Besmetting vindt plaats op verschillende manieren en dat heb je niet eens altijd in de gaten. Voor de ziekte zich openbaart (de incubatietijd is 1-3 dagen) ben je al besmettelijk. De bacterie kan zich verspreiden door hoesten en niezen. En als je de bacterie bij je draagt hoef je er niet ziek van te worden.
Als je wel de uitslag krijgt, kan deze zich ook via de handen, of ander direct contact verspreiden. Vooral kinderen peuteren of krabben aan de uitslag en zo wordt de bacterie makkelijk overgedragen.
Om terug te komen op het toestellenhok bij de gymzaal op mijn voormalige stageschool. Het kan ook worden overgedragen door bijvoorbeeld speelgoed. Ik snap dat wel dat je met een grote uitbraak toch het zekere voor het onzekere neemt en verdere besmetting wil voorkomen, hoe onschuldig de aandoening ook is.
De krentenbaard blijft besmettelijk zolang de blaasjes nog vocht afgeven.
Om te voorkomen dat je besmet wordt is hygiene het toverwoord. Vaak je handen wassen. En daarna ook de handdoeken, want ook via kleding en handdoeken kan deze bacterie zich dus verspreiden.
Overigens hoeft krentenbaard niet alleen bij kinderen voor te komen. Volwassenen hebben wel een betere weerstand ontwikkelt tegen deze bacterie in de loop der jaren, maar je wordt er niet volledig immuun voor zoals bij veel virus kinderziektes.
Behandeling
Is het de bacterie dan toch gelukt om zich te openbaren, dan moet je natuurlijk proberen om eraf te blijven. Het schijnt dat ze jeuken, dus dat kan best lastig zijn. Je hoeft het verder niet te behandelen, de uitslag droogt vanzelf in over het algemeen. Maar hoe lang dat duurt?
Ook kun je via de huisarts een behandeling met antibiotica zalf vragen. Hierdoor wordt het genezingsproces bespoedigt. Zelfs zodaning dat het besmettingsgevaar binnen 48 uur is verdwenen.
Krentenbaard op school
Ondanks dat het een onschuldige bacterie is, is het niet fijn om krentenbaard te krijgen. En ik schrok dan ook best wel toen het ineens op school opdook. Ik wist niet dat het goed te behandelen was met een antibiotica. En ik vroeg me dus ook af, waarom het kind op school was. Aangezien het besmettingsgevaar 48 uur na behandeling is verdwenen, kan dit dus wel gewoon. Zowel voor school als voor het kind erg fijn. Tenzij, je kind er natuurlijk erg ziek van is. Dan voelt het zich op school ook niet fijn.
En mijn zorgen waren dan ook onterecht, er hebben geen verdere besmettingen plaatsgevonden. En gelukkig voor het kind die besmet was, trokken de plekken vlot weg, en heeft het er zover ik weet ook weinig last van gehad.
Ben jij wel eens in aanraking gekomen met krentenbaard?