Kinderboeken Tag

Een tag plaatsen in de kinderboekenweek, dat kan alleen maar over kinderboeken gaan natuurlijk. Wij vonden deze tag bij Leesdame en vonden dat deze prima past bij de kinderboekenweek. Check ook even welke vraag we zelf nog hebben toegevoegd.

Van welk voorleesboek kreeg je als kind nooit genoeg?
M: Dat zijn zeker de boeken van Wipneus en Pim. En dan vooral als mijn vader ze voorlas. Afwisselend zittend op mijn bed en op het bed van Hanneke. En dan maakte hij bewust fouten in het lezen, die wij dan vol overtuiging corrigeerden. Pas later komt het besef dat hij dat expres deed.
H: Hierin moet ik aansluiten bij Marijke. We sliepen op een kamer dus pa las ombeurten op het bed van de een en dan op die van de ander. Als hij bij jou op bed zat was dat het leukst omdat je de hele tijd de plaatjes kon zien. Anders moest je wachten tot de bladzijde uit was.


Welk kinderboek las je voor het eerst zelf?
M: Iets van mijn eerste leesboekje ofzo. Ik weet nog wel dat ik die had, dus ik vermoed dat dit mijn eerste kinderboeken waren die ik zelf las. Die verhalen waren niet bijster inspirerend overigens.
H: Aap, noot, mies? Mies en aap. Aap eet een noot. Iets in de trant.
Ik was 12 en ik las…
M: De stam van de Holebeer van Jean Auel. Ik had de boeken van uitgeverij Lemniscaat die ik toen leuk vond (met name van Thea Beckman, Evert Hartman en Jan Terlouw) toen wel zo’n beetje uit. Dus ik had een wat dikker boek nodig.
H: Alles wat los en vast zat. Met een grote voorkeur voor geschiedenis of fantasy. Ik heb zelfs mijn dochter vernoemd naar een boek wat ik toen las. Altijd geroepen dat ik mijn dochter zo zou noemen. Gelukkig vond mijn man het ook een leuk boek.
Werd je voorgelezen voor het slapengaan?
M: Ja, die taak was weggelegd voor onze vader. Goede herinneringen aan, zie ook de eerste vraag.
H: Ja, dat was heel leuk. En hij kon het ook goed. Met gekke stemmetjes enzo. Bedankt papa.
Noem drie herinneringen aan jou kinderboekentijd?
M: 1. Dat was nog in de tijd dat ze bij de bibliotheek heel streng waren. Ik was te jong voor B boeken, en met veel moeite werd er een uitzondering gemaakt, zodat ik uitdagende boeken kon blijven lezen.
2. In deze tijd werd mijn liefde voor lezen geboren. Heerlijk jezelf kunnen verliezen in een leuk boek.
3. Korte nachten, stiekem las ik soms wel tot 3 uur in de nacht omdat ik het boek waar ik in bezig was niet weg kon leggen.
H: 1. De geur van de bibliotheek. Beetje stoffig en muf. De bieb was ook best wel klein en met weinig keuze als ik kijk naar de bieb waar mijn kinderen nu heen gaan.
2. De boeken stonden vaak vol met gewone kinderen die gewone avonturen beleefde. Denk aan boeken als De schippers van de Kameleon.
3. De kinderboekenjury. ik heb dat een paar jaar gedaan via de bibliotheek. Wemoesten dan een viertal boeken lezen en onze mening erover geven. Het ging om de boeken die in aanmerking kwamen voor prijzen. Zo mochten wij mee bepalen wie er in de prijzen viel voor de gouden griffel.
Welk kinderboek zou je heel graag nog eens (zelf) willen lezen?
M: Kapot van Carry Slee. Haar boeken zijn zo goed! Deze is net nieuw en ken ik nog niet. Verder zijn de meeste boeken in mijn kast kinderboeken. Carry Slee, Thea Beckman zijn zo goed als compleet en zal ik nog vaak herlezen. Vooral mijn favorieten van Thea Beckman: Hasse Simonsdochter, en de trilogie van de kinderen van Moeder Aarde.

H:Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Ik vind haar een geweldig goede schrijfster. En dit boek is lang geleden dat ik hem gelezen heb.

Welk kinderboek passend bij het thema van de kinderboekenweek 2015 “raar maar waar” raad jij aan?
M: Deze vond ik erg lastig, er zijn er zoveel. Check in elk geval mijn review van Kobe maakt een museum.
H: De boeken van De kleine kapitein van Paul Biegel. Ze gaan over een kleine jongens die kapitein is op zijn eigen schip en die beleefd met vrienden allerlei avonturen in een hele wonderlijke wereld. Toch is het zo verteld dat je gelooft dat dit werkelijkheid zou kunnen zijn. In elk geval als kind had ik dat.