Kiezen trekken bij Poetz

Al enige tijd had T last van zijn kiezen. Kiespijn! Nu is een kindergebit continu aan het werk, hij is vol op aan het wisselen, deden de klachten zich met name voor als hij iets aan het eten was, dat hij niet zo erg lekker vond, dus het duurde toch even voor we aan de bel trokken bij de tandarts. Bij een reguliere controle namen we de klachten toch even mee en toen ging het balletje pas echt rollen….

Kiespijn

Bij een reguliere controle lieten we de tandarts dus even extra goed kijken naar het kiesje waar hij steeds pijn bij aangaf. De tandarts besloot daarop om al zijn voorste melkkiezen te voorzien van een vulling. Allemaal op de achterste hoekjes. Die zagen er bij alle vier de kiesjes niet zo heel goed uit…. Dan denk je natuurlijk dat het probleem zich heeft opgelost. En dat leek ook heel even zo. Tot hij toch weer kiespijn ging aangeven. En dat er een bobbel in zijn mond zat. Hoppa, ja hoor een ontsteking aan de bovenkaak er boven op. Maar weer even langs de tandarts… Gelukkig hoefde daar verder even niets mee te gebeuren. Het zou als het goed is zelf weer over moeten gaan.
Maar helaas niets was minder waar, ook aan de onderkaak volgde een ontsteking en hij bleef maar kiespijn aangeven….
De tandarts dacht toch dat het waarschijnlijk beter was als de kiesjes eruit zouden gaan. En dat deed hij liever niet zelf, dus een verwijzing voor Poetz Jeugdmondzorg volgde.

Poetz Jeugdmondzorg

Bij Poetz Jeugdmondzorg kom je niet zomaar terecht. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je eigen tandarts. Dat kan zijn omdat er sprake is van angst voor de tandarts, of omdat er iets met het gebit aan de hand is.
Na het inschrijven krijgt iedereen eerst een intake, er wordt dan wel gekeken in de mond, maar niet behandeld. En alles is er op gericht om de kinderen een zo fijn mogelijke ervaring te geven. De kinderen gaan, behalve bij de intake alleen mee met de tandarts of de mondhygiënist en lopen lekker op sokken. De wachtkamer en de behandelkamers zijn kleurrijk.
Bij de intake ben je er wel als ouder bij, kun je wel het verhaal aanvullen en natuurlijk horen wat het behandelplan is.

Kiezen trekken

Bij T moesten alle vier de voorste melkkiezen getrokken worden. En de andere melkkiezen gerepareerd. Dan wel met een vulling of een RVS kroon. In elk geval 1 kroon, en ter plekke zou gekeken worden of er meer nodig waren. De behandeling zelf zou onder narcose worden uitgevoerd. Dus we kregen nog een aparte afspraak met de anesthesist die de uitleg gaf.

Op de dag zelf mochten we ons al vroeg melden. Op de tandartsstoel mocht T op schoot en al snel was hij door middel van een prik in slaap. Niets van gemerkt, alleen kort het prikje in zijn hand gevoeld, ondanks de pleisters met verdovende zalf.
Voor de ouders begint dan het wachten. Ruim een uur moet je je zien te vermaken. Gelukkig zit het Spaarne Gasthuis een paar meter verderop en hebben ze in de hal een prettige plek met koffie en thee om te wachten. En heb ik mijn broer even opgezocht op zijn werkplek.

Mooi op tijd kwamen we weer terug, zodra je kind op de uitslaapkamer ligt, mag je er weer bij. Helpen met wakker maken. Dat duurde nog best even. En daarna moet je je kind zelf naar de auto tillen. Het lopen lukt nog niet. En eigenlijk is je kind nog best ver weg, zodra het mee mag.
Thuis mag je dan weer paracetamol geven tegen de pijn. Bij T ging het herstel heel goed. Hij heeft helemaal geen last meer gehad van zijn mond. Kon alles direct weer eten en drinken en ook tandenpoetsen ging direct weer goed.

Controle

Binnenkort mogen we op controle. Spannend, want dan weten we ook pas wat het vervolgtraject wordt en hoe vaak we langs moeten komen. Dat hij nog een tijd daar onder controle blijft is wel al duidelijk. Dat wordt verplicht gesteld na een behandeling onder narcose, en omdat ik nooit mag napoetsen is dat niet verkeerd…. we willen immers graag dat de rest van zijn gebit wel mooi blijft….