Huiswerk op de basisschool

Het schoolplein, een bijzondere plek. Allemaal mama’s en gelukkig tegenwoordig ook papa’s die op hun kroost staan te wachten. Ik stond er niet zo vaak en nu dit schooljaar ineens elke dag. Heerlijk, maar soms ook bijzonder. Want wat er zich allemaal op zo’n schoolplein afspeelt. Eigenlijk een beetje datgene waarom ik het onderwijs als meisje van 22 heb verlaten…..

Namelijk die ouders… daarover een andere keer wellicht meer. Vandaag over huiswerk op de basisschool, want ook dat is een terugkerend onderwerp op het schoolplein. Zeker als de kinderen met een “zware” tas met extra werk naar buiten komen.

Ik heb een mening over huiswerk op de basisschool. Ik vind het prima. Huiswerk hoort er ook op de basisschool al bij. Op het schoolplein leek die mening niet helemaal te kloppen, is huiswerk wel oké op de basisschool en wanneer is het te veel? Heb ik nu een andere mening dan de rest van het schoolplein, of is mijn mening gekleurd omdat ik zelf juf ben geweest? Ik had geen idee. Daarom vroeg ik op Facebook hulp. Een aantal mama’s en gelukkig ook een juf reageerden op mijn hulpvraag. Samen met deze input een paar antwoorden over huiswerk op de basisschool.

1 juf en 7 mama’s hielpen mij met het beantwoorden van een paar vragen over het huiswerk. Waarvan 1 mama ook de juf is. En natuurlijk ikzelf. Geen juf meer en zeker ook mama. Totaal 8 dames met een mening.

1. Wat vind jij van huiswerk op de basisschool?
Huiswerk op de basisschool is oké. Maar wel met mate. En liefst pas vanaf de bovenbouw met als doel te wennen aan huiswerk, zodat het op de middelbare school niet ineens erg schrikken is. Ook is het nuttig om zaken als tafels en spelling in te oefenen. Op school is er niet genoeg tijd om dit te kunnen doen, vergelijk het maar met een cursus mama’s. Ook daar moet je thuis nog voor leren, naast de lessen die je hebt gevolgd.
Ook als een kind veel school heeft gemist, door bijvoorbeeld ziekte of een ziekenhuis opname mag dit best van de mama’s. Mits het allemaal maar niet te veel is en de kinderen ook nog gewoon kind kunnen zijn en kunnen spelen.

2. Wat voor soort huiswerk mag er op de basisschool worden gegeven? Woordjes voor dictee, spreekbeurt, boekbespreking, werk dat niet af is, etc……
Spelling, tafels, topgrafie en spreekbeurten worden door bijna iedereen genoemd.
Liever niet te veel werk dat niet af is, alleen als het incidenteel is, of als er in de klas een keer niet goed gewerkt is, is het prima. Is het werk structureel niet af? Dan liever eens een gesprek op school om te kijken wat daar aan gedaan kan en moet worden.

3. Hoe lang mag een kind op de basisschool bezig zijn met zijn huiswerk?
Dit varieert van een kwartier, in de lagere groepen van de basisschool tot maximaal een uurtje in groep 8. Maar er zijn ook mama’s die een kwartier in groep 8 meer dan voldoende vinden, maar dan wel verschillende dagen per week. Heel wisselend dus.
Vergeet hier ook niet dat de tijd die een kind bezig is met schoolwerk ook wisselt. Het ene kind is het andere niet. Sommige kinderen beginnen uit zichzelf en zijn zo klaar. Met andere kinderen moet je thuis een strijd voeren over het huiswerk en duurt het alleen daardoor al langer.

4. Waarom denk jij dat basisscholen huiswerk geven?
Het automatiseren van de leerstof en verder inoefenen van de leerstof
Oefenen voor een toets
Leren plannen
En wennen aan huiswerk.

De meeste mama’s kwamen niet verder dan wennen aan huiswerk en als het kind achter loopt wat extra laten oefenen. Hier is nog wel wat werk voor scholen denk ik, om ze te laten zien dat er meer is. Zeker voor het automatiseren van de tafels en inoefenen van leerstof is dit nu niet heel bekend in deze groep mama’s.

5. Kreeg je vroeger zelf huiswerk op de basisschool?
De meeste mama’s kregen vroeger huiswerk. Hiervan heeft topografie de meeste indruk gemaakt.
Maar ik vermoed dat als ik vraag of ze Assen op de kaart willen aanwijzen, het antwoord minder precies gegeven wordt dan het antwoord op 6×8. Dus wat er aan herinneringen aan huiswerk blijft hangen, is niet per definitie de kennis die blijft hangen.

6. Hoe heb je dat ervaren?
Eh tja, wisselende antwoorden hier. Variërend van leuk, maar ik houd ook van leren (ja daarom ben je juf geworden ;)) tot ik weet niet meer wat ik er van vond….. In elk geval niemand die direct riep dat het stom was. Dus dat brengen we ook niet over op onze eigen kinderen.

Conclusie

Huiswerk op de basisschool is prima. Kinderen leren er door leren en wennen aan huiswerk op de basisschool. Als ik kijk naar de moeders, dan vonden de meeste huiswerk maken op de basisschool zeker geen vervelende ervaring. Als er maar gezorgd wordt dat er genoeg tijd over blijft om te spelen.

Voor de statistieken:
De mama’s en juf zijn tussen de 29 en 40 jaar oud. Op 1 mama na, maar dat is de juf, allemaal kinderen op de basisschool. Ook al kinderen op de middelbare school en twee met ook nog een kindje dat voorlopig nog niet naar school gaat.
Dames bedankt voor jullie medewerking. En ik ben blij dat mijn mening door jullie gedeeld wordt.

Wie werkten er mee?
Nathalie van unicornsandfairytales.be
Saskia van Kidseropuit
Hanneke van mijnlevenalshuisvrouw
Laura van Lauracollin.nl
Frederique van srsck.com
Miranda van blogsvanmiranda
Henrike, zij blogt op mamaplaats en voor Love2bemama.
En natuurlijk ikzelf.

En hoe denken jullie over huiswerk op de basisschool?