Hoera! Waterpokken!

Hoera! Wij hebben de waterpokken! Nou ja wij, de jongste telg in het gezin. De rest heeft het al een keer doorgemaakt. A gelukkig maar heel weinig, al was ze net 1, dus hopelijk heeft ze toch eigen antistoffen gemaakt. Zo niet, dan heb ik de komende week 2 pokkenkinderen in huis. Maar verder omarm ik deze rotpokken, want dan kunnen we deze kinderziekte tenminste van het lijstje afstrepen.

Besmetting

Waterpokken zijn ontzettend besmettelijk. Het is dan ook niet gek dat iedereen wel een keer besmet raakt. En als je besmet raakt, dan duurt het even voor je ook ziek wordt. Je kunt de ziekte zelf doorgeven, 1 dag voor er huiduitslag ontstaat, tot de blaasjes weer zijn ingedroogd. Er is dan ook geen ontsnappen aan op de kleuterschool. Maar gelukkig, je kan het maar 1x krijgen, daarna heb je voldoende antistoffen gemaakt. Op latere leeftijd kan het virus nog wel actief worden als gordelroos.

De besmetting vindt plaats via de lucht of door directe aanraking. Maar omdat je dus al voor je symptomen hebt, de ziekte kan overdragen is het niet makkelijk te voorkomen. En dat hoeft ook niet. Ik nodig iedereen die wil, dan ook uit om T te komen knuffelen voor het te laat is. Gehad is maar gehad.

Verloop van de ziekte

Meestal worden de kinderen die besmet zijn eerst een beetje ziek, verkouden en hangerig. Maar daar was bij T niets van te merken. Bij hem kwam ik er pas achter toen er langzaam vlekjes op zijn huid kwamen. Zondagavond in zijn geval. Ik twijfelde toen nog, welke ziekte zal het zijn. Er zijn immers meerdere kinderziektes met vlekjes als huiduitslag. Maandagmiddag hoorde ik op school dat er waterpokken geconstateerd was, dus vanaf dat moment dacht ik al dat dit het zou kunnen zijn.
Maandagavond kon ik het ook bevestigen. De eerste plekjes hadden zich verder ontwikkelt tot blaasjes. Na enkele dagen worden de blaasjes korstjes en als het goed is, is het leed daarna geleden. Maar in totaal kan dit wel 2 weken duren.

Wij zijn nu in het stadium van de blaasjes en elke keer ontdekken we nog nieuwe plekjes, dus voorlopig zijn we nog wel even zoet. Gelukkig zitten ze in zijn gezicht aan de rand van zijn haar en bij zijn oren en niet heel erg midden in zijn gezicht, maar wat niet is, kan nog komen.

Naast de uitslag die flink kan jeuken in het blaasjesstadium, kunnen ze ook koorts krijgen. Koorts is een teken dat het lichaam hard aan het werk is, om de indringer, in dit geval het virus, op te ruimen. Er zijn ook kinderen die zich verder niet ziek voelen.
Zoals het er nu uit ziet, is T er ook zo een.
Maar een foto mocht ik niet maken. Terwijl hij normaal de beroerdste niet is, om even te poseren. Toch een teken dat hij niet helemaal fit is.

Naar school?

Aangezien de besmetting al heeft plaatsgevonden voor je weet of de kinderen ziek zijn, mogen ze ook gewoon naar school, of de crèche. Tenzij de school hier andere regels voor heeft.
T heb ik wel thuisgehouden, hij was toch niet helemaal lekker. Ik vond het ook wel handig om erbij te zijn als de blaasjes beginnen te jeuken. Hoeveel last heeft hij? Hoe makkelijk kan hij ervan afblijven? En het virus bestrijden kost energie. Die kan hij dan even niet in school stoppen. School is zo aan het begin, ook al houdt hij het zo goed vol, toch vermoeiend.

Wat te doen bij jeuk

Natuurlijk heb ik gezocht op internet naar tips tegen de jeuk. En ook uit de omgeving kwamen allerlei tips. T is geen proefkonijn, dus ik heb ze niet allemaal uitgeprobeerd. Sommige zag ik toch niet helemaal zitten namelijk. Appelazijn met ranja laten drinken. Heel vies, dus ik ga dat niet testen op T. Ben blij als hij, zeker op dit soort dagen, genoeg drinkt. Dat gaan we niet verpesten.

Handige tips zijn wel, om in een washand havermoutvlokken te doen en ze daarmee in bad te zetten. Het helpt de blaasjes sneller uit te drogen. En T vind het heerlijk in bad. Dus lekker met een washand spelen en je wassen en het helpt ook nog om sneller van die rotdingen af te komen. Beter kan niet toch. Dus hij mag nu lekker vaak in bad.
Je kan ze ook insmeren met sudocreme. Dat spul droogt inderdaad wel uit. Maar of het ook echt helpt tegen de jeuk? Geen idee, dus eigenlijk. Iemand ervaring mee?

Ik kocht bij de apotheek ook de Coolmousse van KidsClin.

Hoewel ik zeker geloof in de havermout in bad, kan ik hem niet de hele dag in bad zetten, of met een natte washand met havermout laten rondlopen en had ik dus behoefte aan iets, dat ik direct kan gebruiken bij jeuk. Deze mousse, het is echt belletjesschuim, verkoelt de huid en verzacht de jeuk. Bevat natuurlijke ingrediënten (al die andere dingen en hun scheikundige namen snap ik toch niet, dus ik heb me er niet door laten overhalen), en kun je aanbrengen wanneer het jeukt. Als je het in de koelkast bewaart is het lekker koud en dat zorgt ook voor verlichting.
T vond dat te koud, dus wij hebben het er uiteindelijk maar naast bewaard.
Ik koos hiervoor omdat je het dus kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Nu nog even geduld of er nog meer nieuwe plekjes bijkomen, of dat de ziekte weer op zijn retour is.

Hoe hebben jullie de waterpokken bestreden?