Deze 9 tips helpen echt besparen

Al ruim een half jaar laat ik iedereen die het leuk vind, meekijken in onze portemonnee en boodschappenkar. Toen ik hier aan begon hadden we eigenlijk geen idee hoeveel geld we uitgaven aan boodschappen. Ik kan niet schatten en durfde echt geen poging te wagen en manlief dacht dat we het wel zouden redden met €250. Oké dat geloofde ik nooit, dat leek me zo erg weinig. Dus tijd om het in kaart te brengen.

Geld besparen op de boodschappen

Tevens gingen we een beetje op de centen letten. De WW is niet gemaakt om nu eens luxe van te gaan leven, en als je thuis bent, ben je vaak eerder geneigd meer geld uit te geven, dus even de hand op de knip en centen tellen. Letterlijk, het bijhouden van hoeveel geld er nu aan boodschappen wordt besteed. Wil jij ook besparen op je boodschappen? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje.

1. Maak een weekmenu

Door een weekmenu te maken, heb je voor de hele week eten in huis. Natuurlijk hoef je niet perse de bloemkool op maandag te eten en de pannenkoeken pas op vrijdag, maar het is wel handig om niet elke dag naar de winkel te moeten en daar in de verleiding te komen om extra (lekkere) dingen mee te nemen. Een weekmenu vraagt dan wel weer de discipline om te eten wat je in huis gehaald hebt, anders kun je het weggooien en dan kost het geld in plaats van dat het geld oplevert.

2. Maak een lijstje

Met een boodschappenlijstje loop je gerichter door de winkel. Met het weekmenu in je hand kun je makkelijk opschrijven wat je nodig hebt. Check ook even de voorraadkast of je echt nog wel tomatenpuree in huis hebt.

3. Bekijk de folders

Als je dan toch je boodschappenlijstje maakt, doe dat dan even met de folder in je hand. Deze week de vaatwastabletten of de wasverzachter in de aanbieding. Slim zijn, checken of je dit moet aanvullen. Ja dan is dit het juiste moment en niet volgende week.
Tevens kun je je weekmenu nog wat aanpassen met de folder. Kip in de aanbieding, een extra gerecht met kip of voor in de vriezer.

4. Huismerken

Oké ik snap dat je voor cola, koffie, thee, pindakaas of wat dan ook wel echt het A merk in je wagen legt. Dat doen wij ook. Maar pasta is van het huismerk, of de basisuitvoering. Vaak net zo lekker als die van het A merk. En stukken goedkoper. Probeer diverse huismerken uit en kijk welke jullie het lekkerste vinden. Zo eten we hier geen Nutella, maar een pot duo pasta van een onbekend merk. En de jam is vaak van het huismerk van de Hoogvliet in plaats van Hero jam.

5. Eet groente en fruit uit het seizoen

Aardbeien zijn het hele jaar door te verkrijgen, maar het zijn echt zomerkoninkjes. Dan zijn ze goedkoper en ook nog eens veel lekkerder. Koop ze dus niet in de winter. Boerenkool eet je toch ook niet in de zomer? Je ziet al aan de aanbiedingen (zie punt 3) welke groente en fruit er goedkoper zijn.
Natuurlijk kun je ook je eigen groente en fruit verbouwen. De moestuin is dit jaar uitgedeeld door de AH en hierdoor kun je lekker verse groenten eten.

6. Doe geen boodschappen als je honger hebt

Vlak voor de lunch of tegen 6 uur naar de supermarkt is niet handig. Omdat je eigenlijk al trek hebt, gooi je sneller ook lekkere dingen in je wagen die je niet nodig hebt. Met een volle maag boodschappen doen, zorgt ervoor dat je je beter aan de artikelen op je boodschappenlijstje houdt.

7. Bestel je boodschappen online

Vanuit je luie stoel direct het lijstje maken op de computer. Heel makkelijk en het wordt nog thuis bezorgd ook. Kom je niet meer in de verleiding om verkeerde dingen in je boodschappenmand te gooien. Makkelijker kunnen ze het niet voor je maken.

8. Schrijf op wat je uitgeeft

Echt dat helpt, ik begon dit artikel met vertellen dat wij niet wisten wat we uitgaven. Nu schrijf ik alle uitgaven op een blad en tel ze wekelijks bij elkaar op. Ik zie ook direct wat de dure weken zijn, en kan dan nog bedenken waarom. Luiers gekocht, vriezer aangevuld, of feestdagen gehad. Dit inzicht houdt me scherp op de uitgaven die ik doe en daardoor blijf ik goed kijken wat we echt nodig hebben.

9. Wat is je budget?

Weet je eenmaal wat je uitgeeft als je niet op de centen let? Dan wordt het tijd om te gaan besparen. Neem het bedrag dat je voor ogen hebt direct op en gebruik dit om de boodschappen van te betalen. Je ziet direct hoe de voorraad geld kleiner wordt, en hoeveel je nog over hebt tot het einde van de week of de maand. Want extra pinnen is not done! Uitdagingen aangaan is uitdagingen halen hè! Hoewel, het moet wel realistisch blijven… Lees hier maar.

Heb jij ook nog een goede tip om te besparen op de boodschappen?