De lekkerste stamppotten
Het is echt nog winter, ook al kijken wij hier reikhalzend uit naar het voorjaar. En is er buiten niet veel van de winter te merken. De bollen steken hun eerste kopjes al boven de grond, en met de laatste storm leek het wel weer herfst.
Eten in de winter
Ondanks dat is het dus nog wel winter en dat merken wij hier thuis ook aan het eten. Veel We eten nog veel stamppotten. Niet direct iets waar ik heel blij van word. Maar met deze varianten die net even anders zijn dan een gewone boerenkool of zuurkool. En ook niet altijd standaard met rookworst en spekjes. Beetje minder vlees af en toe, en wat variatie.
Hutspot met kaas
Hutspot eten we wel vaker. Het is een van de weinige dingen die in de winter op tafel komen, waar niet direct gezeur over ontstaat. Maar helemaal blij worden ze hier als het hutspot met kaas is. Wij gebruiken hier jonge kaas voor, omdat dit lekker smelt. Na het stampen van de aardappels, wortels en uien, voeg je in blokjes gesneden jonge kaas toe en schep je deze er doorheen. Met een rookworst en een beetje jus een heerlijk en kidsproof maaltijd.
Bleekselderij met wortelstamppot
Na kerst hebben wij altijd een restje bleekselderij over. Het is een ingrediƫnt voor onze kerstsoep, maar er blijft altijd wat over. En wij zijn allemaal geen fan van bleekselderij als lekker knabbeltje tussendoor. Dus ik zocht een paar jaar geleden een recept waarmee we de bleekselderij niet hoefden te verspillen. Ik vond toen een heel makkelijk recept. Een stamppot. Aardappels, bleekselderij in stukjes en wortels in de pan en net als bij iedere andere stamppot gaar koken. Afgieten en stampen maar. Ik voeg hier altijd uitgebakken spekjes met het gesmolten vet aan toe. Dan hoeft er verder eigenlijk niets bij. Toch staat er vaak nog een rookworst en jus bij op tafel. Dat vinden ze hier thuis gewoon lekker.
Overigens is dit ook een heel bugdetproof stamppot. Een paar winterwortels, spekjes, bleekselderij en aardappels, zijn nu goed te betalen.
Zoete aardappel met feta, rucola en zongedroogde tomaatjes
Een van mijn favorieten is deze stamppot. Hij is hier niet echt kidsproof. A eet het inmiddels wel, maar is ook niet echt een kind meer natuurlijk, maar voor T maken we dan iets anders. Want hij lust geen rucola, feta en ook al geen tomaten. Hier hoef je alleen de zoete aardappels te koken en te stampen. Daarna voeg je de rucola, zongedroogde tomaatjes en als laatste verkruimel je de feta er over heen. Ook heel lekker om nog wat walnoten toe te voegen, maar dit was ik deze keer vergeten, te kraken. In plaats van rucola heb ik ook wel eens spinazie gebruikt. Iets meer kidsproof was dat en ook heel lekker.
Andijvieschotel
Andijvie is natuurlijk eigenlijk geen wintergroente, maar een zomer en herfstgroente. Het is dan ook vaak een van de eerste stamppotten die we eten. Naast een gewone andijviestamppot maakte mijn moeder altijd een ovenschotel. En die hebben wij hier overgenomen. Op deze manier vindt zelfs T andijvie lekker. En eerlijke gezegd vind ik dit ook veel lekkerder dan gewoon gekookte andijvie. Voor deze ovenschotel koken we eerste de aardappels en de andijvie. Ondertussen maak ik dan zelf een kaassaus (bechamelsaus. Met een roe van boter en bloem, wat melk en vooral veel geraspte kaas. Naar smaak voegen wij ook vaak een kruidenkaas toe, zoals Boursin. De peperboursin was altijd onze favoriet, maar helaas verkopen ze die niet meer. Als alles klaar is, dan stampen we de aardappels en maken we in een ovenschaal een lasagne van aardappelpuree en andijvie. En tussendoor leggen we dan een laagje met hamblokjes. Als laatste gieten we de saus eroverheen en gaat het nog even in de oven. Tot de saus mooi kleurt.
Wat zijn jullie favoriete stamppotten?