De heks van Limbricht

Ik heb het waarschijnlijk al eerder in mijn handen gehad De heks van Limbricht van Susan Smit kwam me al bekend voor. Maar toch elke keer laten liggen? Of was het misschien ergens op social media? Tot deze zaterdag eind april. Iets in mij zei dat ik het gewoon moest kopen. Dus dat heb ik ook gewoon maar weer eens gedaan. Een boek gekocht. Geen digitaal boek, of een boek uit de bibliotheek geleend, nee een echt papieren boek gekocht.

De heks van Limbricht

De heks van Limbricht is een roman van Susan Smit over een vrouw die leefde in de 17e eeuw en werd verdacht van hekserij. Haar proces is bewaard gebleven en met deze stukken schreef Susan het verhaal van Entgen Luijten op.

Entgen wordt in 1674 gearresteerd en aangeklaagd wegens hekserij. Terwijl Entgen in de kerker zit en wacht op haar proces leren we haar goed kennen. 

Het boek wisselt periodes van het nu (1674) af met de periodes over Entgens leven. We leven met haar mee in de kerkers en zakken met haar weg in haar verleden.

Zo lezen we dat Entgen Luijten is een doodgewoon meisje is, geboren rond het jaar 1600. Met een godvrezende moeder en een grootmoeder die veel weet van kruiden krijgt Entgen het beste mee van 2 werelden. Hoewel ze als oudste dochter eigenlijk voor haar ouders moet zorgen, trouwt ze toch op latere leeftijd. Wij vinden 30 niet oud nu, maar in die tijd was dat wel anders. Zo wordt ook haar enige dochter geboren.

Haar man verliest ze na een opstand tegen de heer van Limbricht. Hij wordt gevangen gehouden en overlijd op "mysterieuze" wijze in de kerkers terwijl hij is aangewezen als de leider van de opstand. Dit terwijl het de scherpe tong en het enthousiasme van Entgen is , waardoor hij mee ging doen.

Maar Susan Smit neemt ons ook mee in het proces. Ze beschrijft de standvastigheid en de moed dit Entgen tijdens dit hele proces getoond moet hebben. Alle folteringen en beschuldigingen doorstaat zij. Er is geen bewijs dat zij een heks is. Maar toch zal ze het daglicht niet meer zien. Hoe is Entgen uiteindelijk aan haar eind gekomen?

Heksenvervolging

Heksenvervolging is van alle tijden. Als wij het hebben over heksenvervolging dan denken we al snel aan de "klassieke" heksenvervolging. Maar als je dit verhaal leest van Entgen en ook het nawoord van Susan Smit, dan zie je eigenlijk dat de heksenvervolging van alle tijden is. En eigenlijk niets minder dan vrouwen onderdrukking. Ondanks het thema dat het boek dus eigenlijk ook nog heel actueel houdt, vind ik het ook een helder beeld geven van de situatie uit die tijd. Hoe ging zo'n proces? Hoe was het dorp, de kerk en ook de landheer hier bij betrokken? 

Dit proces is bewaard gebleven, maar zou ik niet zo snel pakken om zelf te lezen. Door de omzetting naar een roman, is het direct een heel toegankelijk stuk geschiedenis.


Wat vond ik van dit boek?

Ik heb het boek bijna in een ruk uitgelezen. Ik wilde echter niet dat er een einde aan het boek kwam, dus ik heb het weggelegd en pas een weekend later weer gepakt. Ik wilde echt niet dat het boek al uit zou zijn. Dit zegt iets over de afloop van het boek. Die wilde ik eigenlijk niet weten. Maar ook dat het boek heel fijn las. En me echt boeide van begin tot eind. En ik wilde niet het zwarte gat dat ik altijd heb als een boek uit is. 

Kortom het aantal sterren dat ik dit boek geef, zal je niet verbazen.

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩ [5/5] 

Titel: De heks van Limbricht

Auteur: Susan Smit,

Uitgeverij: Lebowski,

Prijs: € 21,99,

Aantal pagina’s: 256,

ISBN 978 90 488 5960 3