Carnaval

Als goed katholiek weet ik natuurlijk precies wat Carnaval inhoud, hoe je het moet vieren en waar het voor staat. Ehhh, nee dus….
Leuk feest, als je tenminste in het Zuiden van het land woont, of er familie vrienden etc. hebt wonen waar je het samen mee kan vieren. Vroeger op school ook altijd een leuk feest, maar daarover kun je morgen meer lezen. Maar hier in de omgeving van Schiphol leeft het toch stukken minder.
Vasten, ja dat doen we na Carnaval tot aan Pasen. Maar ik heb hier nog nooit aan meegedaan moet ik je vertellen.. dus waarom vasten? Geen idee. Tijd om mijn eigen kennis en gelijk die van jullie wat op te frissen, wat is Carnaval nu ook al weer precies?

Betekenis van Carnaval

Carne Vale dus in het Latijn. In het Nederlands betekent dat gewoon Vlees

vaarwel. Of wel, dag vlees. Dit wist ik nog wel, 2 jaar Latijn op school gehad en deze match kon ik maken. Eigenlijk maakt dat dan ook nog wel weer veel duidelijk. Al het vet opmaken voor de vastenperiode aanbrak, want bewaren kon toen nog niet. En het laten bederven is ook zonde. Dag vlees, een eetfestijn vlak voor de 40 dagen vasten tot Pasen. Nog 1x je helemaal volvreten met vlees en andere lekkernijen dus.

Betekenissen die op eenzelfde soort verklaring uitkomen vond ik op Wikipedia.

Maar ook de uitleg dat de term een samentrekking zou zijn van het Latijnse carne (vlees) en valere (regeren) wordt gegeven; letterlijk dus de tijd dat het vlees regeert. Ook zou de oorsprong kunnen liggen bij het Italiaanse “carnueale” of het Franse “carne-avalis”. Beide betekenen zoveel als vlees verslinden.

Carnaval en verkleden

Heel leuk om te zien, al die mensen in gekke, leuke creatieve pakken met Carnaval. Hoewel er ook velen in een simpele boerenkiel in de kleuren van de stad rondlopen. Maar hoe zit dan nou precies?
Wederom op Wikipedia, (ja ik hou echt van Wikipedia als ik informatie zoek) lees ik over Bourgondisch Carnaval. Het blijkt dat er meerdere soorten carnaval zijn in Nederland. Bourgondisch, de meeste bekende en daarnaast het Rijnlands Carnaval en het Maastrichts Carnaval. Dat Maastricht altijd een uitzondering was wist ik dan ergens vaag weer wel, maar hoe dat precies zat… Nou goed, je leest het na op Wikipedia als je zin hebt. Ik beperk me nu even tot het Bourgondische Carnaval.
Het Bourgondisch Carnaval was van oorsprong een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar belachelijk maakte. Het feest wordt gekenmerkt door veelal (schijnbaar) eenvoudige kostuums. Waarvan de boerenkiel de meest bekende is.
Eigenlijk is er dus niet zoveel veranderd in de loop der jaren. Alleen is het nu meer een zuipfestijn geworden dan een eetfestijn. Of kan ik hier door een rasechte zuiderling gecorrigeerd worden?

De optocht

Een carnavalsoptocht bestaat uit een lange stoet met praalwagens, gemaakt door

de inwoners van de stad of omgeving. En er wordt volgens mij altijd heel veel werk aan deze wagens besteed. De praalwagens uit de optocht beelden vaak het thema van de carnavalsvereniging uit of van de identiteit van de groep die ze gemaakt heeft. Vanaf 11 november wordt er volgens mij druk gebouwd, want de wagens die ik ooit gezien heb, en de plaatjes, zijn werkelijk waar prachtig.

Het einde

Na drie dagen, zondag, maandag en dinsdag, feesten komt er op woensdag een einde aan het feesten en start de vastentijd. In de kerk kun je op deze woensdag een kruisje van as halen. Aswoensdag…een ritueel ter uiting van bezinning en boetvaardigheid.
De kerk geeft vanaf deze dag tot en met paaszaterdag ook aan dat je moet vasten. Op Aswoensdag, Goede vrijdag mag je dan maar 1 volledige maaltijd eten. Andere dagen zijn een vrije keuze van de gelovige.
Al hoewel ik katholiek ben opgevoed is deze manier van vasten voor mij vreemd. Je kunt natuurlijk ook vasten door lekkere dingen, snacks en snoep en alcohol te laten staan. Te matigen dus…

En vieren jullie Carnaval?