5 spelletjes met blokken

A had een leuke dag elders. Dus ik had in deze vakantieperiode de peuter weer even alleen in huis. Natuurlijk leverde dat even mama-peuter tijd op. Mama voor je alleen hebben is af en toe heerlijk. Zeker als je gewend bent, veel met mama alleen thuis te zijn. Na het boodschappen doen en een bezoekje aan de kinderboerderij was er nog genoeg tijd over voor de lunch. En dat is een prachtig moment om even samen te spelen. Vandaag werden door T de blokken gepakt om samen met mama te gaan spelen.

Blokken

Van Sinterklaas kreeg T een mooie bak met 50 houten blokken. Deze zijn volgens mij nog steeds te koop bij de Action, voor weinig. Volgens mij gebruiken ze deze blokjes ook op het consultatiebureau om de kinderen te kunnen laten zien wat ze kunnen. In elk geval, zijn het mooie houten blokken in de kleuren geel, rood, groen en blauw. Met een aantal verschillende vormen erin, kubusjes, balken, cilinder, en nog een paar vormen. Al met al een mooie basis om te beginnen met bouwen. Voor grotere bouwwerken raad ik aan om meer blokken aan te schaffen, maar voorlopig is T nog wel even zoet met deze 50.
Samen deden we verschillende spelletjes met de blokken.

Hoge toren

Samen hebben we geprobeerd een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Ons record is 10 blokjes op elkaar. Of eigenlijk, ik heb het gered om 10 blokjes op elkaar te zetten voordat T ze weer omgooide. Natuurlijk hebben we ook een soort wedstrijdje gedaan om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Geconcentreerd zet hij de blokjes op elkaar. Maar omdat hij ze niet zo recht zet vallen de toren snel om. Gelukkig is dat wel een van de mooiste dingen om met blokken te doen.
En dan beginnen we gewoon weer opnieuw met bouwen. Een heerlijk spelletje waar hij zo 10 minuten zoet mee is. Bouwen en als het omvalt gewoon weer opnieuw beginnen aan een nieuwe hoge toren.

Nabouwen

Een van mijn favorieten is het bouwen van een “huisje”. Eigenlijk is het meer een toren met een dakje erop, maar voor T is het een huisje. Inmiddels vindt hij het ook leuk om de simpelste variant van het “huisje” na te bouwen. 3 blokjes op elkaar een dan het dakje erop. De “huisjes” met de andere vormen bouwt hij nog niet na. Zijn motoriek is nog niet voldoende geoefend om de smalle balkjes rechtop te laten staan als hij er iets op legt.

Bouwen met kleurtjes

Na het bouwen van hoge torens en het nabouwen van huisjes vroeg ik T of hij ook een toren kon bouwen met dezelfde kleuren als mama. Ik bouwde snel een toren van 4 blokjes met rood, geel, blauw en groen. Daardoor kwamen alle kleuren een keer langs. De kleur groen kent hij zeker, want als we voor een verkeerslicht staan roept hij keurig groen als we weer mogen rijden.
Het stapelen van de juiste blokjes was lastiger. Hij had niet zoveel zin om de juiste blokjes te zoeken. Na de hele en de rode koos hij toch voor de gele cilinder om zijn bouwwerk te verfraaien.

Tellen

Als sinds A oefent met de tafels is T ook bezig met getallen. Zijn lievelingsgetal is 6, maar tot 6 tellen is voor een peuter van nog geen 2,5 te hoog gegrepen. Wel tellen we samen de blokjes die we stapelen tot 3. Ook leuk om te combineren met een van bovenstaande mogelijkheden.

Omgooien

Het kwam al eerder ter sprake. Omgooien is het leukste wat er is. Torens bouwen en ze dan weer laten instorten. Het mooie is dat je dit met alle bovenstaande mogelijkheden kan combineren. De beloning van het spel is dan het weer mogen omgooien van de torens. En zo ben je zo een uurtje gezellig aan het bouwen met blokken.

Hebben jullie nog andere leuke ideeën om te bouwen met blokken?